BÆREDYGTIGHED: Gamle møbler og kasserede paller får nyt liv i ny virksomhed i Dronninglund

Udefra ligner det mest af alt en almindelig garage i et villakvarter, men åbner man døren på Lundagervej 27 i Dronninglund og bevæger sig indenfor, åbner der sig en verden af træ, gamle møbler, paller, kreativitet og masser af værktøj. Der er ingen nye materialer at få øje på, så det er helt tydeligt, at her er genbrugstanken i højsædet.

- Det går heldigvis op for flere og flere, at jordens ressourcer ikke er ubegrænsede, og at vores enorme forbrug ikke kan fortsætte. Vi skal til at tænke på bæredygtighed, fortæller Ole Andreasen, der er den lykkelige ejer af værkstedet.

Det er netop tanken om bæredygtighed, der har fået ham til at starte en lille virksomhed på hjemadressen på Lundagervej. ”Oles Håndværk” kalder han firmaet, og netop begrebet håndværk, lægger han stor vægt på. Ole Andreasen har indtil for et par år siden været ansat på Dronninglund Efterskole, men på grund af et faldende elevtal der, var der ikke plads til ham mere. Nu er han tilknyttet Agersted Friskole, hvor han er lærer uden at være på fuld tid, så der er tid og kræfter til arbejdet på værkstedet.

Inden han startede på læreruddannelsen, gennemførte han en uddannelse som tømrer, og kærligheden til træ er aldrig forsvundet.

- Jeg holder meget af træ og især træ, der har en historie, og hvor man kan se, der er nogle huggemærker eller slidmærker i. Det er her genbrug kommer ind i billedet, og det er i virkeligheden grunden til, at jeg har indrettet dette værksted. Jeg begyndte for flere år siden at arbejde med gamle møbler og lave små ting ud af dem. Tingene brugte jeg som gaver ved forskellige lejligheder, men jeg kunne jo ikke blive ved med at gå og forære dem væk, og så var det, jeg kom på tanken om at begynde at sælge. Jeg synes, det er spændende, og det hedder vist at realisere sig selv, men jeg prøver bare at lave de ting, jeg kan lide. Folk kommer med gamle møbler, som de ikke bruger mere, men som de alligevel synes skal bruges til noget. En familie kom med et gammelt chatol, som tilhørte moderen, der skulle på plejehjem. De havde ikke plads til det og følte heller ikke, det passede i hjemmet, men de ville nødigt af med det. Det var et meget spændende møbel, for det var lavet af drivtømmer. Der var masser af træ i det, og ud af det fik jeg lavet nogle ting til børnene. Det blev til tapasbrætter og knagerækker, og på den måde fik møblet nyt liv, og børnene fik minder om deres mormor. Sådan kommer der efterhånden en del, der spørger, om jeg ikke kan lave noget ud af det, de har, fortæller Ole Andreasen.

Han elsker at finde nye måder at anvende gamle møbler og træpaller på. Han har mange idéer, så den side af sagen går nemt. Sværere er det, når han skal fastsætte priser.

- Jeg laver jo det her, fordi jeg synes, det er sjovt, så mine priser er rimelige. Tit siger folk, at det er alt for billigt, så jeg må nok til at kigge lidt på mine priser, fastslår han og fortsætter:

- Vi smider alt for meget væk. Det gør helt ondt, når jeg er på genbrugspladsen og ser, hvad der kasseres. Det er ærgerligt, for det kunne måske ikke bruges, som det er, men det kunne sikkert bruges til noget andet. Vi bliver nødt til at tænke anderledes og ikke altid tænke i nyt. Når man tænker tilbage, er det jo ikke tingene, der har gjort os glade. Det er naturligvis dejligt at få en ny bil, eller hvad det nu er, men det er andre ting, der glæder os på længere sigt. Jeg siger ikke, vi skal tilbage til fordums tider, for vi kan komme langt ved at tænke os om. Måske skal vi ikke have så travlt, og måske skal vi ikke tjene så mange penge, for det kommer jo til at gå alligevel, understreger han.

- Det er ikke, fordi der er noget galt i at have travlt, men der skal være mening med galskaben. Det er jo folks eget valg, men jeg tror, det sidste halve års tid med corona har fået mange til at tænke sig om. Jeg har selv tænkt meget over tingene og besluttet mig for, at jeg ikke vil have for travlt. Jeg vil arbejde i det tempo, der passer mig. I øjeblikket har jeg en opgave med bæredygtige julegaver, der snart skal være færdig. Her er der et vist tidspres, men jeg når det, siger han.

Gamle møbler er hans foretrukne materiale, men også paller bruger han meget.

- Paller er jo lavet af dårligt træ, men det kan sagtens anvendes. Jeg har lavet mange bænke ud af paller. Jeg kan især godt lide træ fra paller, der har ligget og modnet, så det er blevet gråt og flot. Det kan foruden bænke blive til smukke kasser og reoler, siger Ole Andreasen, der ud over evnerne som tømrer også er dygtig til at tegne og male. Her på det sidste har han kastet sig over en ny opgave som gårdmaler.

- Ja, jeg er begyndt at lave gårdmalerier. Det er jo en gammel tradition, og interessen er der stadig. I modsætning til de gamle gårdmalere, så arbejder jeg med akvarel. På disse malerier er der altid ryddet op omkring huset. Hvis der ikke er det, så kan man gøre det på maleriet. For kort tid siden malede jeg et gårdmaleri, og da jeg afleverede det, kunne jeg se, at konen ikke var helt tilfreds. Hun bebrejdede sig selv, at hun ikke havde taget vasketøjet ind, men jeg havde jo taget det med, fordi jeg syntes, det var så flot, at vasketøjet hang ved huset. Det var vi ikke helt enige om, indrømmer han, mens han tilfreds kigger rundt i værkstedet, hvor der hænger og ligger en del ting, der er færdige og klar til salg.

Værkstedet er også fyldt med træ, gamle møbler, paller og værktøj, så der ligger mange projekter og venter på ham de kommende år.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...