Byggemodningen af Overbybakke ved Stae har ikke alene kastet nye byggegrunde af sig.

I maj i fjor kom et smukt levn fra en fjern fortid nemlig til syne i en brandgrav på arealet. Nu er sværdet og en flot buet kniv fra samme udgravning konserveret på Bevaringscenter Nord.

Og ifølge Nordjyllands Historiske Museum har resultatet langt oversteget forventningerne.

Der er nemlig ikke tale om et hvilket som helst sværd, men et såkaldt La Tène-sværd med en klokkeformede bøjle fra tiden lige omkring Kristi fødsel.

- I Europa taler man om La Tène som en tidlig jernalderkultur navngivet efter en lokalitet i Schweiz, oplyser Nordjyllands Historiske Museum.

Sværdet fra Stae er tveægget. Herhjemme kendes kun til godt 30 stykker af denne type. De tilhørte typisk højt rangerede krigere, som var en del af de styrende høvdingemiljøer.

Sværdet måler cirka 66 centimeter. Det blev i sin tid brændt med den afdøde og er derved brækket i fire stykker.

- Brændingen har dog gjort, at metallet ikke er rustet helt så meget, som det ellers ville have gjort, lyder de fra museet. Derfor har vi nu et ret velbevaret sværd. Kniven har været udsat for samme behandling, og højst usædvanligt er der ornamentering bevaret i jernet i form af små ringe på skæftet.

La Tène-sværd var kostbare genstande, der ikke blev produceret i Danmark. Dermed vidner fundet også om de gode kontakter som området ved Stae må have haft med romerne sydpå i jernalderen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...