Voergaard Slot nr. 1 på liste over Danmarks 20 smukkeste steder at besøge i 2020

Turismekonsulent hos Brønderslev Erhverv & Turisme

Historiske Huse kårede tilbage i 2018 Voergaard Slot til Danmarks Smukkeste Herregård efter en landsomspændende afstemning. Nu har de offentliggjort en ny top-20-liste over steder i Danmark, man bør aflægge et besøg i 2020. Med sin spændende historie og sit enestående udseende ligger renæssanceslottet Voergaard nr. 1 på denne liste.

En ny guide til Danmarks smukkeste steder indeholder historiske seværdigheder som Ledreborg ved Lejre, købstaden Ribe og Borreby ved Skælskør. Men allerøverst på listen står ingen ringere end vores lokale Voergaard Slot ved Flauenskjold. Herregården med Danmarks bredeste voldgrav – og herregården, som i 2018 efter en afstemning blev udpeget til Danmarks Smukkeste Herregård.

En dramatisk historie

Voergaard Slot blev i sin tid opført som befæstet gård af den kendte Biskop Stygge Krumpen i 1520. Det har siden dengang haft mange forskellige ejere. I slutningen 1500-tallet var det i hænderne på godsejer Ingeborg Skeel, som gjorde Voergaard til en af landets mest velhavende herregårde, kun overgået af Kronborg på den tid. Den imponerende sandstensportal, som pryder Voergaards frontparti, blev foræret til Ingeborg Skeel af Frederik II – oprindeligt skulle den have stået på Frederiksborg Slot.

Voergaard har gennem tiden stået imod angreb fra flere sider og mange år med skiftende ejere og forfald. Den dansk-franske Grev E. Oberbech-Clausen købte Voergaard i 1955 og startede en omfattende restaurering. Gennem sit ægteskab med enken efter Grev Chenue-Lafitte havde Oberbech-Clausen skaffet sig en omfattende kunstsamling, som han bragte til Voergaard.

Voergaard Slot i dag

Nu om dage drives Voergaard af den private fond, Det Grevelige Oberbech-Clausen-Péanske Familielegat.

I dag står Voergaard udvendigt stort set som det gjorde på Ingeborg Skeels tid. Men indvendigt er herregården gennemrenoveret. Her kan gæster på rundvisninger opleve de fornemme sale og Oberbech-Clausens enestående franske kunstsamling.

Men Voergaard byder også gæsterne på uhyggelige fangekældre, historien om den hvide dame, der går igen, og en blodplet på gulvet, der ikke kan vaskes af.

Voergaard Slot er landskendt for sit årlige julemarked og sommerens Middelalderdage. En nyere tilføjelse er en restaurering af den store ridehal, som nu huser velkomstområde, markeder og koncerter.

Voergaard byder altså på lidt af hvert for alle aldre og er i dag et fyrtårn i nordjysk turisme og – forståeligt nok – et af de steder, man bør besøge, i løbet sommeren i Danmark i 2020.

Faktaboks: Historiske Huse

Organisationen Historiske Huse arbejder for ejerne af frede og bevaringsværdige bygninger i Danmark. De tilbyder rådgivning, forsikringer, foredrag og markedsføring mm. til danske historiske huse.

Kontaktoplysninger: Historiske Huse, Borgergade 111, 1300 København K. Telefon +45 45 57 12 22. E-mail: sekretariat@historiskehuse.dk

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...