Ud i det blå i Brønderslev Kommune

Det naturskønne område ved Sømosen nord for Dronninglund var engang beboet af gøglere og cirkusfolk. Heriblandt var familien Mundeling. Familien Mundeling ejede en helt særlig cirkusmanege - den selvsamme cirkusmanege kan du i dag opleve i Brønderslev bys ikoniske park. Den går nemlig i dag under navnet Den Runde Pavillon. Pavillonen har en fortid, som binder Rhododendronparken i Brønderslev sammen med Sømosen i øst. Begge steder er naturskønne steder, som du kan besøge i din sommerferie.

Den grønne, runde træpavillon knejser idyllisk mellem de høje buske i Rhododendronparken i Brønderslev. Under kaldenavnet ”Den Runde” fungerer pavillonen som en populær kulturperle og bliver hyppigt brugt som et af byens mødesteder. Her er den nærmest allemandseje: Institutioner og foreninger kan leje den efter behov, og her bliver holdt selskaber, møder, kunstudstillinger og sågar koncerter mange gange i løbet af året.

Den Runde Pavillon har da også hvad mange Brønderslev-boere vil betegne som byens allerbedste placering – lige midt i Rhoddendronparken. Men den har ikke altid ligget her mellem træer og blomster. Pavillonen blev opstillet i Brønderslev i 1903. Før det havde den allerede haft en ganske anden fortid – med en forbindelse til et andet, helt særligt sted i Brønderslev Kommune.

- ”Den Runde” har en spændende fortid, som de færreste måske kender. Den var engang en cirkusmanege som tilhørte cirkusfolket fra Sømosen, fortæller Stephanie Juhl Jensen, naturprojektkonsulent ved Brønderslev Erhverv & Turisme.

Cirkusfolk og gøglere i Sømosen

Nu zoomes luppen ud fra Brønderslev og ind på naturområdet Sømosen nord for Dronninglund, for at se nærmere på Den Runde Pavillons rødder. I dag er den naturskønne Sømose et yndet udflugtsmål, men i slutningen af 1800-tallet var mosen et ugæstfrit sted. Det var svært at dyrke jorden, og derfor kom de lokale fra Dronninglund her kun nødtvungent for at grave tørv om foråret. Fordi Sømosen var så øde, slog en række rejsende og udstødte folk sig ned her. De nye beboere byggede primitive hytter langs skrænterne på søbredden, som de boede i om vinteren. Om sommeren rejste de rundt som gøglere og skærslippere – og nogle af dem siden hen som cirkusartister.

Omkring år 1900 havde Sømosebyen vokset sig til den største i Dronninglund Sogn med op mod 400 beboere. Beboerne havde deres eget sprog, som ingen andre kunne forstå, og endda deres eget flag!

Fra de rejsende, som boede i Sømosen, stammer flere af de kendte cirkus- og gøglerfamilier, herunder Mundeling, Hertzberg, Miehe og Enoch. Familien Benneweis deler omtrent den samme historie som Sømosens slægter.

Familien Mundeling kom til Sømosen i 1877, hvor de boede i den del af mosen, der kaldtes ”Søkælderen”. Her fik Christian Adolph Andreas Mundeling og Anna Catharina Dorothea Lucia Hertzberg sammen 12 børn. Iblandt dem var Erhardt Mundeling, som gennem sin barndom og ungdom lærte sig selv akrobatik og gøglernumre. Da han blev ældre, begyndte han så småt at optræde rundt om i landsdelen med sine cirkusnumre. Det fik han efterhånden så stor succes med, at han kunne købe sig sit eget cirkustelt og optræde med et rigtigt cirkus.

Sidenhen købte cirkusdirektør Erhardt Mundeling Villa Vinterhvile i Brovst. Her byggede han et ridehus med en cirkusmanege på 13 meter i diameter. Det er netop denne manege, som i dag går under navnet “Den Runde Pavillon”. Den gamle cirkuspavillon blev nemlig opkøbt fra Familien Mundeling og flyttet til Brønderslev i 1903, hvor den stadig står den dag i dag.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...