Hos Rosenbeck Frilandskød kan man ved selvsyn opleve, hvordan dyrene trives på markerne omkring gården

DRONNINGLUND: Med en filosofi om, at der er en sammenhæng mellem dyrs levevilkår og kvaliteten af fødevarer, har Peter Rosenbeck nu i flere år produceret kødprodukter og solgt dem fra sin gårdbutik på gården Vestergård nær Dronninglund. Her har han med succes oparbejdet en nicheproduktion af frilandsgrise og frilandskalve. Han er landbrugsuddannet og uddannet som jordbrugsteknolog, og så brænder han for, at dyrene har så naturlige forhold som muligt.

- Vi overtog i sin tid en af de ældste ejendomme på egnen, hvor der frem til 1984 gennem generationer havde været drevet landbrug med køer og grise. Jeg var godt klar over, at vi skulle gøre det på en anderledes måde. Hvis vi skulle kunne leve af det, skulle vi producere specialvarer, fortæller Peter Rosenbeck, der i dag producerer en række kvalitetsvarer som pølser, pålæg, tapas og kød lavet af gårdens egne grise og kalve.

- Jeg køber kalvene som små fra andre landmænd og feder dem op. Det samme plejer jeg at gøre med grisene, men nu har vi anskaffet 25 søer, som alle går ude hele året. De sørger for, at der løbende kommer smågrise. Det gælder også i januar og februar, hvor efterspørgslen ikke er så stor, men vi er i den heldige situation, at vi i modsætning til andre landmænd, der leverer grise til slagterierne, ikke behøver at slagte dem, når de vejer 84 kilo. Vi har nogle gange haft grise, der vejer helt op til 130 kilo. Vi vil faktisk gerne have lidt større grise, for det bliver noget helt andet kød med mere smag og farve. Vi havde i starten lidt problemer med at styre fedtlaget på dem. De blev for fede, men nu har vi fundet ud af at fodre dem, så de ikke bliver for fede. Vi har faktisk kunder, der gerne vil have lidt mere fedt i kødet, og det kan vi så også levere, forklarer Peter Rosenbeck.

Der slagtes omkring 400 grise om året. I denne tid slagtes der mange, for efterspørgslen op mod jul er stor. Grisene slagtes i Taars Slagtehus.

- Det er vigtigt, at grisene ikke transporteres for langt. De er vant til frie forhold og masser af plads, så en lang transport til slagteri ville stresse dem. Jeg har en aftale med en vognmand, der er særlig dygtig til at håndtere grisene, så de får en skånsom transport det korte stykke, der er til slagteriet. Det er jo helt tåbeligt at transportere grisene gennem hele landet for at få dem slagtet. Det giver stress og dårligere kød. Det er tosset, at man ikke tænker på dem som dyr. Man kan transportere dem alt det, man vil, efter de er slagtet, men med levende dyr går det ikke. Jeg er klar over, at det har været en måde at overleve på for svinebønderne, men det er ikke godt, understreger Peter Rosenbeck.

Halvdelen af de produkter, Rosenbeck producerer, går til restauranter, og den anden halvdel sælges til private. Han har netop haft besøg af den berømte kok fra Svinkløv Badehotel. Han sikrede sig et større parti kød, der skal langtidssaltes hen over vinteren.

- Kokkene vil have kvalitet og gerne en historie, der kan følge med helt ud på tallerkenen. At gå ud at spise i dag er en oplevelse, siger Peter Rosenbeck.

- Folk søger i disse år nærhed. Den er forsvundet ved, at vi er blevet så globaliserede, men vi har behov for nærhed i det, vi gør. I den forbindelse kan jeg også godt undre mig over, at en del af det grisekød, der sælges i supermarkederne, er tysk. Det er vanvittigt, når vi opdrætter så mange millioner grise om året. Jeg siger ikke, det er ringere, men det er da tåbeligt, siger Peter Rosenbeck, der selv tager ud i butikkerne for at afsætte sine varer.

- Det opsøgende salg er vigtigt. Vi producerer selv varerne og skal også selv afsætte dem.

- Meget af salget foregår i dag over nettet. Netsalget har langt oversteget vore forventninger, og jeg tror, at omkring 70 pct. af salget til private foregår over nettet, og tallet er stigende. Det forstår jeg godt, for vores webshop er altid tilgængelig. Her kan man bestille og få varen leveret ved hoveddøren eller bestille til afhentning i vores gårdbutik, siger Peter Rosenbeck, hvis gårdbutik ligger langt fra alfarvej.

Han har haft overvejelser om at indrette en butik et centralt sted i en by.

- Vi droppede tanken, for det ville være helt i strid med konceptet. Vi bor her omgivet af vore dyr. Folk kan komme og se dem og se, hvordan de har det. Fik vi en butik i en by, ville det bare være en butik som alle andre. Med gårdbutikken på Vestergård skaber vi en unik sammenhæng mellem egenproduktion, egenforarbejdning og direkte kontakt med kunderne, fastslår han.

Han har dog investeret i en stor bil, der er indrettet som rullende butik. Med den kører han ud og holder bl.a. på Nørresundby Torv og i Hjallerup en gang om ugen.

- Det er noget helt andet. Så er det gårdbutikken, der kommer ind til byen, siger han.

Gårdbutikken på Bolleskovvej sydøst for Dronninglund holder åbent tirsdag, onsdag og torsdag kl. 10-14 og fredag kl. 13-17.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...