Takket være donationer fra en række fonde m.fl. er de to tjæregryder på hver sin side af vejen til Asaa Havn nu færdigrenoveret.

Asaa Havnemuseum har i samarbejde med Samrådet Østkysten stået for renoveringen, der er udført af tømrermester Michael Larsen, Asaa, med en fin overholdelse af den fastlagte tidsplan, da færdiggørelsen var lovet inden jul.

- Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, SparNord Fonden, Asaa Fiskeriforening, Brønderslev Kommunes kulturpulje og den kommunale Landsbypulje har støttet med i alt knap 90.000 kr., som var prisen for en bæredygtig løsning i solidt materiale til bevarelse af disse kulturarvsværdier, udtaler Ulla Kristensen, der er formand for Asaa Havnemuseum, og som samtidig udtrykker stor glæde over, at et længe næret ønske nu er opfyldt.

- Tjæregryderne, eller tjærepotterne, som de lokale fiskere kalder dem, ser ret nye ud lige nu, men det er blot et spørgsmål om tid, før vind og vejr ændrer udseendet, så de fremtræder som det, de er, nemlig værdifulde bidrag til en vigtig del af Asaas historie, fortæller Ulla Kristensen.

Den ene tjæregryde er en såkaldt barkegryde, som fra starten af 1900-tallet og frem til 1960’erne blev brugt til at tjære eller barke fiskernes garn.

Her kogte man ege- og birkebark til en substans, der blev anvendt til imprægnering af fiskegarn. På den modsatte side af vejen står en anden tjæregryde, formentlig en gammel gruekedel eller lignende.

Efter tjæringen trak man ved hjælp af en garnvinde og et spil garnene op af tjæren og videre op på en slisk, hvor de kunne dryppe af.

- Det er dejligt at konstatere, at to gode kulturminder nu er bevaret for eftertiden, således at både børn, unge og voksne fortsat kan møde denne del af Asaas historie, slutter Ulla Kristensen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...