I forbindelse med det store byggeri ved den gamle realskole i Dronninglund er man stødt på et fund af omkring 15 gamle soldaterhjelme, som lå nedgravet i skolegården.

Ifølge Mads W. Skamris, der har en stor viden om Anden Verdenskrig, er der tale om tyske hjelme af typen M40 og M42 Stahlhelm. Han har kun set hjelmene på foto, men er sikker på, at de stammer fra krigen.

- Man kan forestille sig, at det er modstandsbevægelsen, der har gemt dem. De tog rigtig meget tysk udstyr og gemte det, da en stor del af den meget aktive modstandsbevægelse var kommunister. Flere af dem var sikre på, at der ville komme en kommunistisk revolution efter krigen, og det skulle man formentlig bruge våben til. Der var også en del militære modstandsgrupper, der var meget konservative og demokratiske, og de var bange for, at hæren ikke kunne nå at blive genetableret, og så kunne de fungere som en midlertidig demokratisk hær. Derfor gemte de også en masse udstyr, fortæller han.

- Regeringen lavede dog et klogt træk og oprettede lige efter krigen forløberen for Hjemmeværnet, og her skulle alle modstandsfolk være med, hvis de ville bære våben. Derved kom de virkeligheden ind under militær kommando. Det er en af grundene til, at mange af disse gemmesteder så hurtigt gik i glemmebogen, og det er formentlig det, der er sket med de 15 hjelme, slutter Mads W. Skamris.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...