Hvad gør du, hvis du får tandproblemer i den søde juletid? Se Tandlægeforeningens råd her

NORDJYLLAND: Av! Den gode julestemning kan hurtigt blive spoleret, hvis du knækker en tand på flæskesværen eller julegodterne. Det er typisk knækkede tænder, betændelse i en tandnerve eller problemer med en rodbehandling, der får danskerne til at kontakte tandlægevagten i dagene omkring jul og nytår.

De fleste tandlæger holder lukket i juledagene, men der er stadig hjælp at hente, hvis uheldet er ude. Hvis du får tandpine eller mindre tandskader uden for din egen tandlæges åbningstid, for eksempel smerter i en tand eller en tabt fyldning, kan du kontakte tandlægevagten i din region. Tandlægevagtordningerne er forskellige fra region til region. Nogle steder kan du møde op uden tidsbestilling, andre steder skal du først kontakte vagten eller regionens akutlinje for at aftale tid.

Husk dit gule sundhedskort, vær opmærksom på at du typisk skal betale kontant eller med dankort, og at priserne er højere end ved en normal tid hos tandlægen. Der kan være lang ventetid, men tandlægerne vil gøre, hvad de kan for at hjælpe dig så hurtigt som muligt.

Hvis du har større, akutte behandlingskrævende tandskader, for eksempel efter et cykelstyrt eller blødninger efter en operation i munden, skal du kontakte tandskadevagten i din region. Tandskadevagten er afløseren for skadestuen, når det gælder tandskader.

Gode råd

Du kan også selv gøre noget for at forebygge tandpine i juleferien. Vær forsigtig, når du bider og tygger i noget hårdt som flæskesvær og nødder, så du undgår skader på tænderne. Mange af os spiser lidt flere søde sager i december. Vær opmærksom på, at de sukkerholdige ting, du spiser mellem hovedmåltiderne, giver størst risiko for huller i tænderne. Især hvis det klistrer fast til tænderne, for eksempel tørret frugt, karameller og sukkerstokke.

Husk derfor – ikke mindst i juletiden - at børste tænderne med tandpasta med fluorid morgen og aften i to minutter, råder Tandlægeforeningen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...