Svampesæsonen er ved at være overstået, men her i starten af oktober kan man fortsat finde masse af svampe i naturen. Det gælder både de spiselige og de giftige. Til den sidste kategori hører rød fluesvamp. Smuk ser den ud med sin flotte røde farve, og det er da også nok den mest kendte svamp. Den røde hat med de hvide prikker er gengivet i mange sammenhænge fra tegnefilm til modeludgaver i juledekorationer. Den er indbegrebet af den klassiske svamp.

Ifølge ”Naturguide.dk” har den fået sit navn på grund af, at den i gammel tid blev brugt til at dræbe fluer. Man mosede svampen og tilsatte lidt mælk og en god portion sukker for at lokke fluerne, der blev forgiftet og døde, når de spiste af den søde svampegrød.

Ifølge samme kilde er den røde fluesvamp nok giftig, men et voksent menneske skal spise over et kg rød fluesvamp for at komme op på en dødelig dosis. Anderledes er det med grøn fluesvamp og snehvid fluesvamp. Her angives et frugtlegeme, dvs. én enkelt plukket svamp, at være dødelig dosis.

Den røde fluesvamp forbindes ofte med vikingerne, hvor myten fortæller, at de brugte den, inden de skulle i kamp. Svampens virkning skulle få vikingerne til at gå bersærk og nærmest gøre dem uovervindelige, når de vilde og frygtløse gik til angreb. Der findes dog ingen beviser for dette, og det er sandsynligvis bare en skrøne.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...