Energisk ægtepar har totalrenoveret villa i Hals trods sygdom undervejs

HALS: Lidt væk fra hvalgabet og færgen i Hals’ nordøstlige kvarter skiller den hvide villa sig ud blandt kvarterets røde murstenshuse. Sådan har det ikke altid været. Villaen var tidligere medlem af ”det brændte rødlers forening”, indtil familien fik en ide. Ikke så meget af lyst, men mere af nød.

Maj og Mathias Dahl Sørensens datter på 10 år fik en hjerneblødning, og familien tog tilværelsen op til vurdering. På det tidspunkt var den yngste søn kun 15 dage gammel, den næste lige fyldt et år og den næstældste ni år. Familien på seks manglede plads.

- Vi havde brug for nye omgivelser og nye konstellationer i huset. Vi havde et børneværelse for lidt, et andet var et gennemgangsværelse, og vores datter havde brug for ro efter sin sygdom. Vi havde egentlig planlagt at sælge. En aften spurgte jeg min mand, om vi skulle vælte det hele og begynde forfra. Han afslog i første omgang, fortæller Maj Dahl Sørensen.

Ihærdige selvbyggere

Alligevel endte Mathias med at tage udfordringen op, måske fordi han er uddannet teknisk tegner og har praktisk håndelag. Fire måneder og otte projektbeskrivelser senere var familien klar til at bygge med en hel ny førstesal.

- Vi væltede alt med undtagelse af de yderste mursten og flyttede ind i en midlertidig lejlighed. Alle mand arbejdede - også børn og øvrige familiemedlemmer. Det var koldt og hårdt. Efter 10 måneder var vi tilbage i huset. Vi manglede den nye førstesal og udearealer, men efter yderligere tre måneder var vi totalt færdige. Så havde vi også fået lavet terrasse, have og ny belægning i indkørslen, siger Maj Dahl Sørensen ikke uden stolthed.

Byggeri på budget

Familien gav inden byggestart hinanden løfter om, at halve løsninger ikke var en del af byggeriet, og ”unik” skulle være overskriften.

- Vi var meget bevidste om budgettet. Derfor brugte vi meget fritid på at køre efter brugte ting, bygge senge selv, undersøge, hvordan et betongulv kunne laves, forhandle købsaftaler og meget mere, fortæller Maj Dahl Sørensen.

I det nu gennemrenoverede hus skiller især gulvet og den lange murstensvæg sig ud. Der er støbt betongulv på alle 181 kvm. Ægteparret læste mange forskellige vejledninger, før de besluttede sig for et betongulv iblandet sort farve og søsten fra FC Beton i Frejlev.

De har selv slebet gulvet efterfølgende, så det ikke suger væske og skidt til sig. Beton er en praktisk løsning for en børnefamilie, mener Maj Dahl Sørensen.

- Det kan holde til alt. Børnene kan køre på løbehjul og løbecykler, uden der sker noget, og jeg vasker kun gulv af pligt, for skidet kan ikke ses på den terrazzoagtige overflade.

De indvendige, synlige murstensvægge var især udbredt i 1960’ernes parcelhuse, inden de blev fortrængt af hvide, glatte vægge. Nu er de igen blevet populære hos en ny generation af husejere. De fleste nøjes med en enkelt murstensvæg, men ikke familien Dahl Sørensen. Her støder alle rummene op til en gennemgående væg i genbrugs-mursten.

- Alle stenene kommer fra en gammel gård i Saltum. De var håndrensede, men desværre kun på den ene side. Jeg har selv muret væggen og troede, det ville tage en weekend. Det tog fire måneder at mure de 3000 sten. Det var koldt, og jeg græd, for mørtlen frøs til is, husker Maj Dahl Sørensen med gru.

At børnene også har været med i byggeprojektet ses et par steder på den indbyrdes fordeling af stenene, hvor de ikke er i forbandt. Det gør ikke noget, for der skal være plads til børnene i hjemmet, og deres hjemmelavede ting må gerne stå fremme til pynt.

Byggefase med sygdom

I det hele taget betyder familien meget, især for Maj, der er født og opvokset i Hals på den anden side af hækken og har haft sine forældre og brødre boende i det, hun humoristisk kalder for en ”Bemudatrekant”. Desværre er hendes ene bror død nu. Det skete under byggefasen, hvor også begge hendes forældre blev alvorligt syge. Hun måtte også selv en tur på sygehuset, da hun blev ramt af nogle gipsplader.

Alt dette ville kunne tage pusten fra de fleste, men sideløbende med byggeriet har parret moderniseret en stor familiecampingvogn fra 1990. Også den blev naturligvis ryddet og opbygget på ny. Maj har en rammende måde at beskrive hele byggefasen på:

- Der var altid en trailer, der skulle tømmes... Det har været hårdt, men det vigtigste er, at vi har skabt et varmt hus - et rummeligt hjem til hele vores familie, hvor samvær er i højsædet.

Var der da slet ikke noget, de ville have gjort anderledes?

Ægteparret kigger lidt tøvende på hinanden, for hvad skulle det dog være? De har jo skabt det hjem, de gerne ville have, men så kommer det med stort eftertryk fra Mathias Dahl Sørensen.

- Hvis vi havde haft råd, så havde vi hyret nogle flere håndværkere.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...