BRØNDERSLEV: Efter 41 år i førersædet i sin egen virksomhed, der i dag hedder Jørns Busrejser, vælger 68-årige Jørn Pedersen nu at slippe rattet og gå på pension.

Virksomheden er for længst solgt med gradvis overtagelse af ejerskabet, så Jørn Pedersen med årets udgang slipper sine sidste ejer-andele til den nye ejer, koncernen DeToBus i Holbæk.

- Jeg er helt afklaret og indstillet på, at nu er det tid, siger Jørn Pedersen, der ser frem til mere tid sammen med fru Bente, der tidligere stod for regnskaberne, samt parrets fire døtre og syv børnebørn. Familien har i årenes løb ofte måttet undvære ham, når han satte sig bag rattet med kurs mod syd.

- Jeg har nok kørt op mod seks millioner kilometer, siden jeg satte mig bag rattet for første gang, fortæller Jørn Pedersen, der efter at have tilbagelagt en afstand svarende til knap 150 gange rundt om jorden, har mange anekdoter i ærmet.

Brændte nylonstrømper

- Min første bus købte jeg i 1970’erne. Det var en Fiat 308 med 175 hk. Den måtte slide og slæbe sig op til Brenner Passet i 1370 meters højde mellem Østrig og Italien. For at køle den brandvarme motor ned, var jeg nødt til at åbne for varmen nede i bussen, selv om det var sommer. Efter lidt tid kom en dame op til mig og sagde, at jeg skyldte hende et par nye nylonstrømper. Hun fortalte, at der var smeltet et hul i nylon’erne, da hun kom til at røre ved den brandvarme radiator, fortæller Jørn Pedersen og fortsætter historien.

- Jeg husker også, at jeg stoppede på rastepladsen ved den høje Europabrücke for at køle motoren ned. Jeg skruede forsigtigt kølerproppen af, men pludselig skød proppen himmelhøjt op i luften og ud over rækværket. Den ligger nok stadig nede i bunden af dalen, mener Jørn Pedersen.

I dag er busserne i en helt anden liga. Topmoderne med mange flere muskler og moderne hjælpemidler. Men der er et alvorligt problem med de senest købte busser.

Ramt af pandemien

- Vi fik fire helt nye turistbusser tidligere på året. Men de er parkeret i garage og uden nummerplader, for der er ikke nok kørsel på grund af corona-situationen, fortæller Jørn Pedersen.

- Det er rigtigt træls, og ikke kun på grund af pengene. Det er simpelthen til at blive i dårligt humør af at skulle fortælle chaufførerne, at der ikke er arbejde til hverken dem eller busserne lige nu, fortæller Jørn Pedersen.

Vognmandsforretningen var så hårdt ramt, at flåden på 28 turistbusser stort set holdt stille i foråret og 20 ansatte i Brønderslev og i alt op mod 60 ansatte i forskellige tilknyttede virksomheder blev sendt hjem. Siden da er det dog blevet lidt bedre.

- Men selv om vi også har rutekørsel og har fået corona-tilskud, så er det ikke nok til, at alle busser ruller igen. For første gang nogensinde har vi underskud, fortæller en ærgerlig Jørn Pedersen.

Håbet er nu, at situationen bliver bedre i 2021. Men til den tid har Jørn Pedersen overdraget virksomhedens i alt 90 busser og 135 ansatte til de nye ejere. Jørn Pedersen oplyser, at der ikke er aktuelle planer om fyringer.

- Nu må de nye ejere tage over, så jeg kan bruge mere tid på at være vicevært derhjemme, hos min datter og i sommerhuset i Hurup, så jeg kommer ikke til at kede mig, siger Jørn Pedersen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...