Byens liv: I Østerådalen kan du opleve et rigt dyre- og planteliv uden at forlade Aalborg

Vil du gerne ud i naturen uden at bevæge dig alt for langt væk fra Aalborgs centrum, så er Østerådalen Nord et besøg værd. Det fredede naturområde skærer sig vej gennem byen fra det sydlige opland, gennem bydelen Kærby via Håndværkerkvarteret til Karolinelund og Østeråens udløb ved Musikkens Hus og Limfjorden.

Østerådalen blev skabt under istiden, da vældige smeltevandsmasser gravede sig ned i terrænet og skabte en kilometerbred dal. I dag er området præget af lavvandede søer og våde enge, som ved højvande oversvømmes af åen.

Råvildt midt i byen

Her i sommerperioden kan du se mange store guldsmede jage over vandet eller patruljere frem og tilbage langs veje og stier, og et væld af sangfugle yngler ligeledes i området.

- Netop nu kan nogle af mestersangerne som nattergal og kærsanger høres for fuld musik. I løbet af juli klinger fuglesangen noget af, efterhånden som sangfuglene får unger på vingerne, siger Aalborg Kommunes naturvejleder Esben Buch og fortæller, at også en fin bestand af råvildt de seneste år har fundet sig til rette i Østerådalen, og nu nærmest lever midt i byen.

- Det er en stor livsbekræftende oplevelse, specielt morgen og aften, at se en rå med et lille rålam søge føde ved Østeråens bredder og langs med dalens frodige grønne stier, siger han.

Spiselige urter

Østerådalens frodige bund byder på et væld af mange forskellige spiselige vilde urter som eksempelvis løgkarse, skvalderkål og stor nælde.

- Med den gratis Vild Mad app installeret på mobiltelefonen finder du hurtigt et endnu større udvalg af spiselige vilde urter og blomster, ligesom du i appen finder masser af spændende opskrifter på nemme retter med vild mad, du selv kan lave, fortæller Esben Buch.

På cykel eller gåben

Når du tager på opdagelse i Østerådalen, kan du følge et vidtforgrenet net af afmærkede stier. Udflugten kan med fordel begynde ved Infohuset, der har indkørsel fra Over Kæret. Her kan du se en udendørs plancheudstilling og få inspiration til ture på egen hånd. En børnevenlig fiskebro ved Infohuset og ved søerne giver desuden børnefamilier fine muligheder for at undersøge livet på vandoverfladen, hvor det myldrer med sjove og interessante vandinsekter.

Har du mod på at tilbagelægge flere kilometer end det omfattende stisystem giver mulighed for, så kan det såmænd også lade sig gøre, for Østerådalen er en del af Hærvejen, og den går som bekendt hele vejen ned til grænsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...