job: Magnus Poulsen fra Dronninglund bruger hvert år to uger af sin sommerferie som frivillig i Jobpatruljen. Det gør han for at hjælpe andre unge til bedre og mere sikre forhold på arbejdspladser rundt om i Nordjylland

For Magnus Poulsen er sommerferiens højdepunkt hverken charterferie eller festival.

Den 22-årige nordjyde har de seneste seks år hvert år brugt to uger af sin sommerferie på at besøge arbejdspladser over hele Nordjylland for at tale med unge ansatte om deres arbejdsforhold.

Magnus er nemlig frivillig aktivist i Jobpatruljen, som er en landsdækkende oplysningskampagne overfor 13 til 17-årige med fritidsjob. Rigtig mange steder halter det med de unges arbejdsforhold, og det vil Magnus gerne være med til at gøre noget ved.

Samtidig giver de to uger med Jobpatruljen et fantastisk sammenhold blandt de unge frivillige, og derfor er Magnus stadig med på de nordjyske landeveje, selv om han for et par år siden flyttede til København for at læse økonomi.

Sympati for fagbevægelsen

- Det begyndte, da jeg gik i gymnasiet i Dronninglund. Sammen med en skolekammerat meldte jeg mig ind i DSU – Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, fortæller Magnus, der fik sin politiske interesse vakt allerede i folkeskolen. Derhjemme diskuterede han meget samfundsforhold og politik, især med sin mor, og efter at have undersøgt de forskellige ungdomspartier nøje, valgte han at melde sig ind i DSU.

Det var her, han første gang stiftede bekendtskab med Jobpatruljen.

- Selv om Jobpatruljen ikke er et partipolitisk projekt, har jeg stor sympati for fagbevægelsens arbejde for at skabe bedre vilkår for arbejderne og for middelklassen, så for mig var det helt naturligt at deltage, forklarer Magnus, der som frivillig er sammen med en flok andre unge, der både kommer fra de forskellige partiers ungdomsorganisationer og fra fagbevægelsen.

En god start på arbejdslivet

I Nordjylland er det HK og 3F, der står for Jobpatruljen, og ligesom der er unge medlemmer herfra, der deltager, er der også frivillige fra blandt andet SFU – Socialistisk Folkepartis Ungdom, KU - Konservativ Ungdom, og andre.

- Vi behøver ikke at være enige politisk, men vi er fælles om at mene, at unge skal have en god start på arbejdslivet. Og det får de ikke, hvis der for eksempel er problemer med arbejdsmiljøet på deres fritidsjob, som vi desværre ser mange steder, siger Magnus.

Vigtigt arbejde

Udover at Jobpatruljen gør en indsats for at oplyse de unge om deres rettigheder på arbejdsmarkedet, hjælper kampagnen også med at indsamle data fra de mange arbejdspladser i Nordjylland, der beskæftiger ungarbejdere i sommerferien.

- Det er med til at give et billede af forholdene for de unge på arbejdsmarkedet, og det synes jeg er vigtigt, siger Magnus.

Selv har han i sin skoletid haft fritidsjob i den lokale Fakta i hjembyen, hvor der heldigvis var godt styr på det med arbejdsmiljøet. Men da Magnus i sit sabbatår efter gymnasiet arbejdede indenfor telemarketing, oplevede han, at der er behov for forbedringer.

- Jeg var et sted, hvor arbejdspresset var utrolig højt, og så endda til en forholdsvis lav løn. Fordi der var så mange unge, der kun var der forholdsvis kort tid, var det svært at organisere de unge og på den måde forbedre forholdene, men det styrkede mig i min opfattelse af, at Jobpatruljen har en berettigelse, forklarer Magnus.

Stærkt fællesskab

Udover det meningsfulde i at være frivillig i Jobpatruljen giver det også Magnus noget på det personlige plan.

- Vi plejer at bo sammen i en hytte i de to uger, vi kører med Jobpatruljen, og vi har et stærkt socialt sammenhold med plads til både vores fælles interesser og vores forskelligheder. Mange af os er gengangere, så vi kender efterhånden hinanden rigtig godt, men der kommer også hvert år nye til, fortæller Magnus.

Det fællesskab, han oplever med de andre frivillige i Jobpatruljen, er så stærkt, at de to ugers frivillige arbejde står højt på hans prioriteringsliste.

- Nu ligger de to uger ikke lige der, hvor der normalt er festivaler eller andre store ting på programmet, men selv hvis der dukkede andre tilbud op, ville jeg nok vælge Jobpatruljen. Både fordi det giver så meget mening, og fordi vi har så godt et fællesskab, lyder det med et stort smil.

Fakta om jobpatruljen

Jobpatruljen er en landsdækkende oplysningskampagne overfor 13 til 17-årige med fritidsjob.

Hvert år i juli kører aktivister fra Jobpatruljen landet tyndt og besøger arbejdspladser, hvor unge fritidsjobber.

Jobpatruljen har eksisteret siden 1979 og bag kampagnen står en række fagforbund. I Nordjylland er det HK og 3F, der organiserer Jobpatruljen.

I Nordjylland deltager i år 20 unge frivillige i Jobpatruljen, som i løbet af uge 28 og 29 besøger unge på arbejdspladser i alle de nordjyske kommuner.

I hele landet afdækkede Jobpatruljen i 2019, at 84,3 procent af fritidsjobberne oplevede brud på regler eller love i deres ansættelse.

Unge under 25 år har dobbelt så stor risiko for at komme til skade på arbejdet, som deres ældre kolleger.

I år er temaet for Jobpatruljen instruktion i arbejdet med maskiner og arbejdsredskaber.

Hele året vejleder Jobpatruljen børn og unge, deres forældre, arbejdsgivere og lærere via en brevkasse og på Fagbevægelsens Hotline på 8024 1010.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...