26. maj er der åbent hus i Gandrup Sundheds- og Foreningshus

GANDRUP: Da det tidligere rådhus i Gandrup i 2016 slog dørene op som Gandrup Sundheds- og Foreningshus, fik borgerne lettere adgang til den praktiserende læge. Men de fik samtidig også direkte adgang til gratis tilbud fra Aalborg Sundhedscenter.

Helt generelt peger alt på, at afstanden til sundhedstilbud er meget afgørende for motivationen. Og i Gandrup er tilgængeligheden således også vigtig.

Det ved fysioterapeut Jytte Rigmor Olsen. Hver torsdag sidder hun klar til at tage imod i Sundhedshjørnet – lige overfor lægeklinikken.

- Til at begynde med fornemmede jeg, at folk havde forestillinger om huset. Eksempelvis, at vi kom hertil for at belære og presse sundhed ned i halsen på folk, lyder det fra Jytte Rigmor Olsen.

- Men man kan ikke tvinge folk til at ændre vaner. Til gengæld kan vi støtte og give inspiration til de, der har et mål og er motiverede for at nå det. Og her hjælper det rigtig meget, at vi befinder os lokalt, hvor folk hurtigt kan finde os, tilføjer hun.

To af de, der har benyttet sig af muligheden er Hanne Juul Olsen og Hanne Grandahl. De to kvinder har begge fået kontakt til sundhedshuset og til Jytte Rigmor Olsen via deres lægepraksis. Hanne Juul Olsen døjede med forhøjet blodtryk og langtidsblodsukker. Hanne Grandahl blev ramt af piskesmæld og måtte tage en masse medicin. Det fik vægten til at stige.

De to kvinder kommer i huset to gange om ugen og træner. Og de enige om, at den største fordel er, at de ikke behøver tage turen til Aalborg. De slår også fast, at mødet med Jytte Rigmor Olsen og sundhedshuset har været en stor hjælp. Hanne Grandahl er næste måned fri af sin medicin og har tabt sig 10 kilo.

Ingen af de to er i tvivl om, at mange flere lokale kunne have glæde af at komme i huset.

Det er dog ikke kun borgerne, som har gavn af sundhedscenterets tilstedeværelse i Gandrup. Det gælder også de lokale foreninger. Når et hold i sundhedshuset er afsluttet, er der nemlig mange, som har fået mod på at fortsætte de nye vaner, og som derfor finder vej over i den lokale idrætsforening.

- Når vi sidder samme sted, lærer vi hinanden at kende og det betyder, at der opstår gode ideer til masser af nye samarbejder, siger Mads Borgstrøm Hansen - leder af sundhedsfremme i Aalborg Sundhedscenter.

- Vi tager imod folk, der er henvist fra lægen eller kommer ind fra gaden og støtter dem i at nå i mål med deres livsstilsændringer. Vi hjælper med til, at de nye vaner bliver varige ved at være bindeled til de lokale foreninger. Det er ren ”win-win” og en rigtig god fortælling, konstaterer han videre.

På søndag 26. maj er der åbent hus i Gandrup Sundheds- og Foreningshus. Her er alle velkomne til at komme forbi og høre mere om tilbuddene.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...