KUNST: Værker af 24 københavnske kunstnere kan de kommende tre uger ses på Dronninglund Kunstcenter

Det er en meget varieret og bred udstilling, Dronninglund Kunstcenter i søndags åbnede. Det skete uden fernisering, men alligevel med stor interesse og flot besøg. For at mindske smittefaren, er der lavet forskellige tiltag. Der er sat en række farverige skillevægge op. Det giver plads til endnu flere værker, og så betyder det, at gæsterne bevæger sig den samme vej rundt og dermed mindsker smittefaren. Naturligvis er der også masser af sprit overalt.

Det er den københavnske kunstnersammenslutning ”K2”, der fylder rummene. 24 meget forskellige kunstnere viser bronzeskulpturer, tekstile objekter, tekstile malerier, installationer, grafik, tuschtegninger, vådplade-fotografi og olie- og akrylmaleri. Den spænder vidt fra døde fluer over en bronzeskulptur af en pestlæge til et maleri af afrikanske elefanter.

En af kunstnerne er maleren Louise Thygesen, der har fire værker med. Mens nogle kunstnere har enkle titler til deres værker som ”Sovende And” eller ”Zebra i løb”, så har hun udstyret sine værker med længere og ofte beskrivende titler.

- Jeg går meget op i titler, for jeg har altid en historie, der følger med billederne, fortæller hun, der således har kaldt et af sine billeder ”There will always be a new day”.

- Det har jeg malet i frustration over, at en udstilling, jeg skulle have haft i Stuttgart i Tyskland, blev aflyst. Det hele var planlagt, pakket og klar til at komme af sted, og så blev den aflyst i sidste øjeblik. Så gik jeg ud i min frustration og malede billedet, mens jeg tænkte på, at der jo altid kommer en ny dag og en ny chance. Hvis man får en skuffelse, så er det op på hesten og videre. Det betyder meget for mig at male, så hvis jeg er sur over eller andet, så er det fuld skrue og gang i penslerne, så får jeg det bedre. Jeg er et positivt menneske og maler aldrig mørke og dystre billeder. Mit budskab er, at der altid er håb, siger hun, der også sammen med kunstnersammenslutningen skulle have udstillet i Sverige her i efteråret, men den er også aflyst. Hun røber også, at titlen på udstillingen ”Københavnerne kommer” skal tages med forbehold. Hun er således selv født i Jylland.

- Jeg vil gerne fortælle en historie med mine billeder, men jeg vil også gerne have, at folk laver deres egne historier. Det skal jo ikke kun være min historie, for der er så mange detaljer i mine billeder, som gør, at folk hele tiden finder nye ting i dem og finder nye historier. Det elsker jeg, siger Louise Thygesen, hvis værker kan ses på første sal.

Hele huset er fyldt med spændende værker og mange oplevelser. Den aktuelle situation med corona, sygdom og død, har inspireret en af kunstnerne, Helle Crawford, til at lave et værk, der drager paralleller til fortidens pestepidemier. Hun har således lavet en bronzeskulptur med en pestlæge med den karakteristiske påklædning og næb, pestlægerne gik med, da pesten rasede midt i det 13. århundrede. Med dragten forsøgte de at afskærme sig fra fysisk kontakt med de pestramte. Ved at lægge velduftende urter ind i masken, kunne lægerne undgå den forurenede luft, som, de mente, var smittebærende. De kunne også bedre udholde stanken af de mange døde mennesker, der flød i gaderne under pesten. Pestlægen var desuden udstyret med en stok, som han brugte til at prikke kroppene med for at se, om der var liv i dem. Var de døde, blev de kørt væk. Bronzefiguren står på en mursten, kunstneren har fundet i Helligåndshuset i København, da stedet blev renoveret. Stenen er med stor sandsynlighed fra den tid, hvor pesten rasede.

Det var datidens frygtelige pandemi, og selv om den ikke kan sammenlignes med vores covid-19, så er der alligevel en sammenhæng, som Helle Crawford med sit værk får os til at tænke over.

Udstillingen ”Københavnerne kommer” kan ses frem til søndag 8. november og er bestemt et besøg værd.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...