I strålende solskin blev der i søndags bjærget hø i Try som i de gode, gamle dage

TRY: Der var en duft af hø og bål, da Egnssamlingen i Try holdt hødag på Lille Knudsgård i Try. Fra midt på formiddagen gik en større flok i gang med at bjærge årets høhøst. Græsset var slået nogle dage forinden, og i det fine vejr med solskin og lidt vind tørrede det hurtigt.

Som altid, når man laver noget i Egnssamlingen, skruer man tiden tilbage, til før maskinerne holdt deres indtog. Således var det også på hødagen. Alt foregik med håndkraft bortset fra, at den grå Ferguson flittigt trak en høvender, så man slap for at vende høet med håndkraft. Den gamle høvender var i øvrigt blevet renoveret og sat i stand i løbet af vinteren og fungerede fint.

Da høet var vendt, gik de mange mennesker, der var mødt op, i gang med at samle høet sammen. Det blev samlet enten i en stak eller på tråde spændt ud mellem stolper, der var banket solidt i jorden.

- Det kaldes en ”hænge”, forklarede Viggo Knive, der var en af medarbejderne.

- Den blev vist ikke brugt så meget i Danmark, men i Norge blev det brugt alle steder. Ved at hænge høet på disse tråde, tørrede det fint, og det var samtidig beskyttet mod regn. Faktisk kunne det hænge på disse tråde det meste af året. Man skal huske på, at det var vigtigt, at man havde adgang til godt hø. Havde man ikke det, var der ikke foder til dyrene om vinteren, og så kunne folk komme til at sulte, sagde Viggo Knive, mens han sammen med mange andre i alle aldre samlede høet sammen.

I løbet af et par timer var høet samlet sammen og stakket eller lagt på hængen. Vinteren er reddet, hvad foder angår.

Efter arbejdet med høet samledes byens mænd til bystævne. Alle var iført røde, strikkede huer, og alle fandt hurtigt deres plads i rundkredsen.

- Vi fører tiden tilbage til omkring 1796, hvor mændene afgjorde alle de praktiske ting ved et bystævne, fortalte Mogens Gregersen, der er formand for Egnssamlingen.

- Vi laver det som et lille rollespil, hvor der er roller til alle. Vi ved, at det var på den måde, man klarede hverdagens problemer. Her kunne man aftale, hvem der skulle huse og fodre landsbyens orne den kommende vinter, og man kunne i det hele taget få afgjort og afsluttet alle de problemer og uoverensstemmelser, der kunne være i et lille samfund for et par hundrede år siden, forklarede han.

I det gode vejr var der mange, der besøgte Egnssamling, og de fik alle nostalgi, hygge og oplevelser med hjem.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...