I søndags var det luciadag opkaldt efter den katolske helgen Santa Lucia, hvis navn betyder lys. Før reformationen i 1536 blev dagen fejret, men det stoppede vi med her i landet efter reformationen. 13. december var ifølge den gamle kalender årets korteste dag og dermed længste nat. Lussenatten eller lucianatten blev den kaldt, og man mente, at den var fyldt med troldtøj og onde ånder. På denne nat skulle man derfor helst ikke gå udenfor, og alt udearbejde skulle gerne være afsluttet.

Det er årets mørkeste tid, og derfor er det vigtigt med lys. Traditionen med lys og sang er herhjemme blevet en del af adventstiden. Selv det med at bære hvide dragter og lys, der bæres gennem verdens mørke, er egentlig en svensk tradition, der opstod for 100 år siden, og som efter besættelsestiden bredte sig til Danmark,

På Dronninglund Skole holdes traditionen i hævd, og i fredags var der luciaoptog på skolen, hvor elever fra 5. årgang udførte højtideligheden. De bevægede sig rundt både inden- og udenfor, så alle fra klyngerne kunne iagttage optoget corona-sikkert.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...