Købmandsgårdens Genbrug i Dronninglund kunne forleden fejre 20-års fødselsdag

DRONNINGLUND: Det startede med en telefonopringning fra Dan Missions hovedkontor i 1999, hvor Bente Rasmussen, der sad i Stiftsbestyrelsen, blev opfordret til at starte en genbrugsbutik i Dronninglund.

- Min første reaktion var, at det var der ikke brug for, da Røde Kors jo allerede havde en genbrugsbutik i byen, husker Bente Rasmussen.

- Det lykkedes dog en repræsentant for Dan Mission at overbevise mig om, at det ville være godt for Røde Kors, hvis der kom en butik mere. Det var vi nogle stykker, der tænkte lidt over og kom frem til, at hvis vi skulle forsøge at lave en butik, ville vi også have Kirkens Korshær med. De havde nemlig i Aalborg en flok damer, der sad og strikkede. Hvis vi fik dem med, havde vi noget at bygge på, fortæller hun.

På daværende tidspunkt var der flere ledige lokaler i byen, og valget faldt på Risagers nedlagte købmandsbutik i Slotsgade. Her startede man genbrugsbutik, og den fik naturligvis navnet ”Købmandsgården Genbrug”. Det navn har man bevaret, selv om butikken nu ligger i Nørregade.

- Vi fik en forrygende start for 20 år siden, fortæller Bente Rasmussen, mens jubilæet fejres i butikken med kaffe og kagemand.

- Vi var så heldige, at Jørgen Andreasen havde opkøbt et kæmpe loppemarked, som fyldte godt i hans lokaler på Karetmagervej. Det købte vi for en slik, og så havde vi noget at starte med. Det betød også, at vi fik en fantastisk start. Det var en succes fra starten, og det er faktisk gået godt lige siden, fortæller hun og påpeger, at interessen for at købe genbrug bliver større og større. Det gælder både tøj, møbler og andet.

- Vi er så heldige, at vi har en bil, og det er af stor betydning. Når folk ringer, at de har noget, vi gerne må få, så kan vi hente det i løbet af få dage. Vi henter gerne alt, der kan sælges, for det er jo det, det drejer sig om. Vi omsætter for omkring 700.000 kroner om året. De fleste ting, vi sælger, er billige, så der skal mange varer over disken for at nå den omsætning. Det meste tøj koster under 50 kroner, understreger hun.

- Det er blevet meget populært at gå i genbrugstøj. Tidligere var det ikke noget, man snakkede om, men nu praler man ligefrem med det. Det er godt for miljøet, og det er også godt for pengepungen. Vi har mange unge kunder. Vi er så heldige at have både gymnasium og efterskole, og mange af eleverne kommer her. Det meste af det tøj, vi får ind, er pænt og rent, men hvis vi får noget godt tøj, der ikke er helt rent, så vasker vi det. Vi har desværre ingen vaskemaskine i butikken, men så tager vi det med hjem. Senere bliver det strøget og hængt op i butikken. Der kommer tøj ind hver dag, så det betyder, at der altid er nye ting i butikken, understreger Bente Rasmussen, der har været med i alle 20 år. Det er der flere, der har.

- Ja, vi er en del, der har været med alle år. I alt er vi omkring 40, men der skal også bruges mange, for vi har åbent hver dag. Dagligdagen deles op i to, så det første hold møder kl. 10 og går hjem kl. 13.30, hvor det næste hold møder ind. Vi er altid to på arbejde, og vi nyder det. Det er fantastisk at gå hernede, for man får mange gode snakke. Der kommer så mange dejlige mennesker. Det er både lokale og turister. Vi får mange besøgende fra hotellet. Når de går en tur i byen, kigger en del af dem gerne ind til os, og de fleste køber også noget, fortæller Bente Rasmussen.

På grund af lave omkostninger kan genbrugsbutikken sende langt de fleste penge videre. Pengene bliver sendt til Dan Missions og Kirkens Korshærs hovedkontor, og det er her, man bestemmer, hvad pengene bruges til. Kirkens Korshær bruger pengene her i landet til bl.a. varmestuer, mens Dan Mission arbejder ude i den store verden. I alt har man i de 20 år kunne sende omkring 7 mio. kroner til velgørende formål.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...