LOKALHISTORIE: Foredrag om den produktive gårdmaler, Skryds-Peter, på Dorf Møllegård

Museum for Forsyning og Bæredygtighed har en stor samling af malerier fra Brønderslev Kommune. Mange af disse er af den områdekendte kunstner Skryds-Peter. Ikke så underligt for han var særdeles produktiv helt frem til 1940 og nåede at male et stort antal malerier.

Kunstneren var kendt som Skryds-Peter, men hed i virkeligheden Peter Johannes Pedersen (1891-1963), og han var en særlig benyttet og vellidt gårdmaler i Vendsyssel. Ud fra antallet af skitser fundet i hans skitsebøger malede han næsten 5.000 malerier. Skryds-Peter malede gårdmotiverne frem til 1940, hvor luftfoto gjorde sit indtog, og gårdmalerier blev umoderne. Hans arbejdsproces og maleteknik var yderst særegen og gør, at hans malerier let kan udpeges.

En af dem, der ved mest om Skryds-Peter, er Niels Bendsen, og han vil onsdag 23. september kl. 19.30 holde foredrag om kunstneren på Museum for Forsyning og Bæredygtighed i Dorf.

Niels Bendsen, der er forfatter til bogen, ”Gården på vægen - om gårdmalerne i Nordjylland” vil fortælle om Skryds-Peter samt om de mange andre gårdmalere, der vandrede rundt i Nordjylland og malede smukke gårde.

Foredrag og rundvisning inkl. kaffe og kage koster 50 kr. Halv pris for medlemmer af museumsforeningerne.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...