ERHVERVSLIV: Kunderne har opdaget de små butikker og trygheden ved at handle lokalt

Efter et omtumlet forår i coronapandemiens tegn er langt de fleste butikker i landets gågader og shoppingcentre atter tilbage på sporet. Det gælder også i Hjallerup, hvor der igen er ved at komme gang i salget takket være den store opbakning fra borgerne i byen. Det glæder naturligvis formanden for Hjallerup Handels- og Erhvervsforening, Rikke Mersholm.

- Ja, det gør det, men jeg skal da gerne indrømme, at jeg var lidt trist, da det hele lukkede ned, men så mødte jeg en masse mennesker, der alle sagde, at nu ville de handle lokalt. Folk opdagede, at vi havde mange varer på hylderne, siger hun, der nu igen ser positivt på udviklingen.

Det samme gør de i byens øvrige butikker.

- Jeg har talt med de andre butikker, og der er jo ikke så mange mere, men de kunne alle fortælle, at de ikke skal have del i regeringens hjælpepakke. Det er positivt, for man kan kun få del i hjælpepakken, hvis man har en nedgang i omsætningen på mindst 30 pct. Det er positivt, og det skyldes i høj grad, at man har bakket os op. Vi kender dog ikke det endelige resultat, før året er gået. Først da kender vi dækningsgraden. Vi har jo givet masser af rabatter, for vi har haft en del varer, der skulle sælges, og det påvirker naturligvis det endelige resultat. Jeg er optimist på nuværende tidspunkt. Vi skal ikke have hjælpepakke, men vi har allesammen fået løntilskud, fordi vi har sendt medarbejdere hjem, men det er noget andet, siger hun og påpeger, at mange har fået øjnene op for de små, lokale butikker.

- Mange foretrækker de små butikker frem for storcentrene, hvor der er mange mennesker. Så er det skønnere at kunne gå til sin lokale butik, tage lidt sprit på hænderne og så handle i fred og ro. Det, tror jeg, også i fremtiden vil blive vores force. Vi har også den fordel, at vi har lavere omkostninger her på landet. Huslejen er mindre, og det betyder billigere priser i de små butikker. Folk har også fundet ud af, at det er hyggeligt at handle lokalt. Vi kender hinanden og møder hinanden i andre sammenhænge. Man er tæt på, og jeg kan ikke have bare en enkelt kunde, der er utilfreds. Det rygtes hurtigt i en lille by, så det skal bare være i orden, og kunderne skal have en god oplevelse hver gang, de handler. Ellers bliver de borte, og gør de det, lever byen ikke, og så kan vi små forretningsdrivende heller ikke overleve. Derfor er det rigtig dejligt at se, at så mange handler lokalt og stadig sætter pris på den personlige service i butikken. Ved at støtte små butikker som os, styrker man sammenholdet og den økonomiske sundhed i byen. Det handler i bund og grund om tryghed, påpeger hun og fortæller, at hun sagtens kan se en række udfordringer den kommende tid, men sådan har det altid været.

- Jeg har været optiker i 30 år, og da de begyndte på øjenoperationer, var der mange, der mente, at vi optikere lige så godt kunne lukke, for nu skulle folk ikke have briller. Sådan gik det ikke. Der er tværtimod kommet et andet behov. Øjnene er skabt til at kunne se byttet på marken, men de fleste sidder nu foran skærmen, så vi bruger ikke øjnene så meget mere til at kigge langt. Der har aldrig før været så mange unge mennesker, der har brug for briller, så der sker hele tiden en udvikling, og det gør der også i denne tid med corona, understreger Rikke Mersholm.

Trods formandens optimisme er der store udfordringer for butikkerne i de mindre byer, og det gælder også Hjallerup. Det ses tydeligt i centret, hvor mange lokaler står tomme.

- Vi har mange tomme butikker, og jeg har svært ved at se, at der kommer liv i dem igen. Det bedste var selvfølgelig at samle de butikker, vi har, men det kræver, at udlejerne er med på idéen og kan se perspektiverne. Jeg sidder i Midtbyrådet, hvor vi netop arbejder med byudvikling. En måde at udvikle centret på kunne være at fjerne nogle af de eksisterende bygninger, og så bygge nyt. Som det ser ud nu, har jeg svært ved at se en fremtid for centret, slutter Rikke Mersholm, der dog er sikker på, at der også i fremtiden vil være butikker i Hjallerup, og at lokalbefolkningen vil bakke dem op.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...