TEKNOLOGI: Med en ny software kan nordjyske kommuner og andre bygherreorganisationer nemt håndtere enorme datamængder i forbindelse med opmåling og kortlægning ved anlægsprojekter

Når der kortlægges veje eller foretages opmålinger i forbindelse med store anlægs- og infrastrukturprojekter i Nordjylland, kan kommuner, forsyninger, arkitekter eller andre bygherreorganisationer nu tilgå alt det indsamlede data direkte på arbejdscomputeren.

Det skyldes PointView, der er en ny software, LE34 i Dronninglund nu tilbyder kunderne. Softwaren er udviklet af landinspektørfirmaet selv og gør det muligt for kunderne at anvende de enorme datamængder, der findes i de punktskyer, der rummer opmålingerne.

Det oplyser firmaet i en pressemeddelelse.

- Når vi har lavet en opmåling og afleveret data i en punktsky til en kunde, har det hidtil været en begrænsning, at dataene fylder så meget, at det kræver velvoksne CAD-systemer at håndtere dem. Med PointView er vi ude over det, fordi vores kunder kan tilgå data via browseren på deres computer, hvor de let og intuitivt kan lave såvel opmåling som registrering og projektering, forklarer Anders Nygaard Møller, der er landinspektør og forretningschef for teknisk måling i LE34, og understreger:

- Med kortvisning, der gør det let at navigere i både oversigtskort, panoramabilleder og punktskyer, er det nemt at anvende komplekse 3D-datamængder, selvom man ikke er specialist på området.

Kun relevant information

PointView sektionsopdeler data afhængigt af det valgte zoom-niveau, hvilket betyder, at detaljeringsgraden øges, når man zoomer ind på et område af punktskyen, og tilsvarende sænkes, når man zoomer ud.

Dermed fremhæves kun den relevante information.

Når en landinspektør for eksempel har kortlagt en vejstrækning i forbindelse med et større vej- eller anlægsarbejde, er outputtet en detaljeret punktsky og 360 graders billeder af hele strækningen.

Hidtil har kunderne modtaget en datafil, det typisk kun er få personer i organisationen, der kan tilgå. Dermed bliver et stort potentiale i de mange oplysninger, der kan være relevante for andre projekter i samme organisation, ofte ikke indfriet.

- Hvis vi leverer en Mobile Mapping af en vejstrækning til en kommune, der skal lave en ny cykelsti, så får de datamateriale, som kan bruges til langt mere end det afgrænsede projekt. Med PointView er dataene lette at tilgå for medarbejderen, der eksempelvis skal undersøge, hvilke skilte og tavler der findes på samme vejstrækning. Og det kan altså spare nogle arbejdsgange særligt hos større bygherreorganisationer, siger Anders Nygaard Møller.

LE34 er med 26 kontorer og 400 medarbejdere Nordens største landinspektørfirma.

Virksomheden arbejder for bygherrerådgivere, byggebranchen, forsyningsselskaber, landbruget, private og den offentlige sektor i ind- og udland.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...