Købmand Thomas Nymann, der netop er fyldt 40 år, brænder for at skabe udvikling i Asaa

ASAA: Han er netop fyldt 40, men bestemt ikke færdig. Tværtimod er der fuld gang i Thomas Nymann, der siden 1. januar 2007 har været selvstændig købmand i Asaa. Det har han planer om at fortsætte med i mange år. Han har da også et ganske særligt forhold til butikken.

- Min far arbejdede her. Jeg var tit med ham, så jeg er kommet her, helt fra jeg var lille, fortæller han, mens vi bevæger os gennem den store butik og mod hans kontor på første sal.

På vejen bliver han opmærksom på en bib-lyd.

- Det er flaskeautomaten. Det må jeg lige ordne, siger han og styrter ud i baglokalet, hvor han på kort tid har sørget for, at maskinen igen virker.

Herefter kan vi fortsætte videre til kontoret og en kop kaffe.

- Der er sket meget, siden jeg kom her som dreng. Dengang blev der kørt vareture, og jeg var tit med. Da jeg blev ældre, blev jeg så bydreng og sad senere i kassen i weekender, fortæller Thomas Nymann, der efter 10. klasse tog på handelsskole og kom i lære i butikken.

Efter en periode som sælger vendte han tilbage og blev butikschef et par år, inden han i 2007 overtog butikken. I dag er han kendt af alle i Asaa, og han er med i det meste af det, der foregår i byen.

- Det er nu ikke helt rigtigt, for jeg er ikke med i Husmoderforeningen, siger han med et smil.

- Jeg brænder for byen, og det er byen, der driver mig. Jeg kan godt lide at se Asaa blomstre, og jeg synes virkelig, der er sket meget de sidste par år. Der er gang i mange projekter efter nogle stille år, hvor man ikke kunne blive enige om at udvikle byen. Nu har vi virkelig fundet fælles fodslag, og der sker noget, påpeger han, der er helt bevidst om butikkens betydning for byen, og at der stilles store krav til butikken, der er den eneste i byen.

- Folk vil gerne have det brede udvalg, men de er de senere år blevet pendlerindkøbere. De kører efter de gode tilbud. Derfor forsøger vi også altid at have gode tilbud og håber så på, at kunderne også køber andre varer, så det hele kan svare sig. Det er en helt anden måde at være købmand på i dag. Tidligere købte man et parti, og når det var solgt, købte man et nyt. Sådan er det ikke i dag. Kunden skal fristes, når de kommer ind. Mange ved ikke på forhånd, hvad de skal købe, og der skal vi så hele tiden være vakse og hjælpe med gode tilbud, siger han og fortæller videre, at han har mange planer for butikkens fremtid og udvikling.

- Jeg har nogle ombygningsplaner og har også en ny tegning, hvor vi vender butikken rundt og laver café. Det har jeg søgt LAG-midler til, men fik afslag i første omgang. Det var ikke et endeligt afslag, for jeg er sat i standby-kø, så hvis andre projekter glipper, tager man mit op til overvejelse igen. Jeg vil gerne, at butikken er byens samlingssted. At det er her, man mødes og snakker sammen på kryds og tværs. Sådan er det også nu, for man snakker jo sammen over kølediskene, men det kunne godt gøres lidt hyggeligere. Det er efterhånden nogle år siden, vi lavede butikken om, og der er en gammel tommelfingerregel, der siger, at man helst skal lave sin butik om hver femte år, for at den fortsat kan være inspirerende for kunden, så det er ved at være tid nu. Det går dog faktisk særdeles godt i øjeblikket. De sidste par år har vi haft vind i sejlene. Det skyldes bl.a., at vi er begyndt at bruge facebook, hvor vi har nogle tilbud vi kalder ”ja tak-tilbud”. Facebook er et nyt medie, vi skal forholde os til at bruge. Det handler om købmandskab og om at skaffe sig nogle kontakter, der kan skaffe produkter, der ikke lige er til at få fat i hos konkurrenten. Her trækker vi kunder til helt fra Frederikshavn. Mange kigger på nettet, inden de handler, og så skal vi være billigere end nettet. Vi behøver ikke være så meget billigere, men folk elsker tilbud. Vi må jo se i øjnene, at nethandelen er kommet for at blive, og i den nærmeste fremtid kommer vi også med en app, hvor folk kan sidde hjemme og købe varer, og så kommer vores bud ud med varerne. Det er en anden måde at handle på, men sådan er det at være købmand. Jeg elsker det, og det er altid sjovt at lave en god handel. Det er sjovt, når vi tager varer hjem og så se, at de bliver solgt, fortæller Thomas Nymann.

Den aktive købmand er også en aktiv formand for Borgerforeningen, og så elsker han at dykke. Det er dog ikke blevet til så meget den senere tid, men han tillod sig dog for kort tid siden en hel uge i Ægypten, hvor den stod på dykning fra morgen til aften. I det hele taget bruger han meget tid på foreningslivet i Asaa.

- Jeg tror, det er det, der giver min butik værdi, at jeg gør noget for byen og ikke bare sidder og skovler penge ind. Det er sjovt at være med til at udvikle byen. Min butik er meget afhængig af, at der sker noget i byen. At der flytter folk til. Jo flere borgere, jo mere omsætning. Det hænger sammen. Det, vi har skabt på havnen de sidste par år, har også givet udvikling turistmæssigt, siger Thomas Nymann og fortæller, at han ser meget optimistisk på fremtiden for butikken og for byen.

- Jeg er ret sikker på, at der også om 10 år er en butik i Asaa. Vi skal hele tiden sørge for at være med på noderne og have det, kunderne efterspørger. Desuden skal vi blive ved med at være byens ansigt udadtil og være det lokale samlingssted. Jeg er købmand og helt sikker på, det er det, jeg skal, og jeg kan ikke se mig i et andet erhverv. Jeg holder af at føle et pres og have gang i mange ting. Så har jeg det bedst, slutter Thomas Nymann.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...