Efter et forløb på 10 år er Hjallerup Kirkehus nu endelig klar til indvielse

HJALLERUP: Nu står det der, det nye og flotte kirkehus, som man så længe har ønsket sig i Hjallerup. Søndag 9. februar kan det så endelig indvies.

- Jeg er meget tilfreds med resultatet, fortæller Torben Sanden, formand for byggeudvalget.

Det hele begyndte faktisk for 10 år siden, og på daværende tidspunkt var Torben Sanden formand for menighedsrådet. Det er han ikke mere, men han er fortsat formand for byggeudvalget og følger således det 14 mio. kroner dyre byggeri helt til dørs.

- Det var Arbejdstilsynet, der satte det hele i gang. Det havde været på besøg og fundet ud af, at vi ikke levede op til gældende regler. Der manglede bl.a. separate omklædnings- og badeforhold for herrer og damer, fortæller han.

Menighedsrådet fik herefter udarbejdet et skitseprojekt for udvidelse af de nuværende medarbejderfaciliteter. Der opstod imidlertid behov for yderligere plads, da præstegården blev solgt i 2011. Her havde man anvendt et lokale til undervisning af minikonfirmander, og der var et ønske om at flytte undervisningen til kirken.

Der blev derfor udarbejdet et nyt skitseprojekt, der indeholdt et mødelokale placeret på nordsiden af kirken. Dette lokale kunne også afhjælpe pladsmanglen i kirken. Dette projekt løste ikke problemet med manglende faciliteter til medarbejderne, så menighedsrådet skulle derfor prioritere, om det var selve kirken eller medarbejderne, der skulle satses på. Valgte faldt på kirkehuset med medarbejderfaciliteter.

Der blev udskrevet en arkitektkonkurrence i 2017, og her vandt arkitekt Christen Justesen fra Skagen. Provstiudvalget bakkede op om vinderprojektet, men ønskede, at det blev reduceret i størrelse. Så måtte byggeudvalg og arkitekt i arbejde igen for at tilrette byggeriet.

- Det lykkedes at fastholde byggeriets form, selv om huset blev 24 pct. mindre, påpeger Torben Sanden.

Efter at alle myndighedsgodkendelser var på plads, blev der i sommeren 2018 afholdt licitation, og byggeudvalget forventede, at opførelsen af kirkehuset nu kunne påbegyndes.

- Efter licitationen fik vi af provstiudvalget besked på at foretage så store besparelser, at hovedentreprenøren, der havde vundet licitationen, alligevel ikke ønskede at opføre kirkehuset, fortæller Torben Sanden.

- Så måtte vi afholde ny licitation, men vi nåede lige akkurat at tage første spadestik og sætte byggeriet i gang i slutningen af 2018. Nu er det så færdigt og klar til at blive taget i brug. Vi er meget tilfredse med byggeriet, og heldigvis har vi også kun hørt positive meldinger fra borgerne. Vi har næsten fået det hus, vi ønskede, og som kan bruges til mange formål med mødelokaler, samtalerum, kontorer for præsterne og et stort køkken.

- Vi har lavet et varmt køkken, fordi vi gerne vil give mulighed for at lave arrangementer, hvor vi spiser sammen. Vi håber også, at vi kan lave noget for ensomme mænd, hvor de kan komme og lave mad og spise sammen. Der er mange muligheder, og det er nu op til os alle at finde idéer til, hvad huset skal bruges til, siger Torben Sanden.

Bygningerne er nye, men det meste af inventaret er genbrug.

- Vi betragter os som en grøn kirke, og derfor har vi heller ikke købt nyt inventar. Det er genbrug bortset fra møblerne i undervisningslokalet. Her var der specielle krav, så der måtte vi købe nyt, fortæller Torben Sanden.

Indvielsen af det nye kirkehus sker søndag 9. april, hvor der kl. 10.15 er gudstjeneste og derefter kl. 11.30 er indvielse. Her bydes der på stående traktement og indslag ved kirkens Gospelkor. Af hensyn til maden er tilmelding nødvendig.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...