NATUR: Det lyder dramatisk, men bag det krimiagtige navn gemmer sig en smuk sommerfugl, der dog er giftig

Det vrimler ikke som tidligere med sommerfugle og insekter i naturen, men der er alligevel fortsat en del at kigge på og fryde sig over, når de smukke insekter flyver rundt i solen og er med til at give os naturoplevelse. Per Johansen fra Dronninglund fotograferede således i juni en sommerfugl med det dramatiske navn Blodplet, da han cyklede til Kunstcentret. Denne sommerfugl bruger planten engbrandbæger som værtsplante, og da Per Johansen for kort tid siden igen opsøgte stedet, hvor han havde fotograferet sommerfuglen, så han dens smukke larver på planten og tog straks et billede.

Smuk ser både sommerfugl og larve ud, men man skal passe på, for de er giftige. Det samme er værtsplanten, engbrandbæger. Landbruget har i generationer været opmærksom på denne plante, og særligt hesteejere har været på vagt over for de gule blomster. Planten har nemlig udviklet et kemisk forsvar i form af en alvorlig gift, der gennem tiderne har reddet planten fra at blive spist af dyr. Næsten. For her er det den lille sommerfugl med det barske navn Blodplet kommer ind i billedet. Den har nemlig specialiseret sig i at leve på den giftige plante, så sommerfuglen bærer det dramatiske navn med rette, idet den er gråsort med blodrøde markeringer.

Ifølge Skov- og Naturstyrelsen tilhører sommerfuglen de natsommerfugle, der også er dag-aktive, og den var tidligere sjælden i Danmark. I løbet af de senere år er den blevet mere almindelig, og det skyldes en kombination af klimaforhold og god tilgang til foderplanter på bl.a. brakmarker.

Larverne er iklædt tydelige hvepselignende advarselsfarver i sort og gult, og advarslen skal tages alvorligt, da larven ophober giften fra planten, og således selv bliver giftig. Senere i livet, når larven bliver til voksen sommerfugl, bevarer det flyvende insekt sin giftvirkning.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...