En varm sommer gav dog markant flere udendørs gæster

NORDJYLLAND: De 14 udstillingssteder under Nordjyllands Historiske Museum kan tilsammen se tilbage på et år med stort set uændrede besøgstal i forhold til 2017. Allerede dengang kunne konsekvenserne af besparelser fra såvel stat som kommune aflæses i besøgstallene, men nu ser det ud til, at tallene har fundet et nyt leje omkring 120.000 gæster årligt.

Lindholm Høje Museet i Nørresundby og Aalborg Historiske Museum kan notere publikumsfremgang, mens en række af især de mindre museer i Mariagerfjord-området har lidt færre besøgende. Men én ting er faldende besøgstal inden døre. Noget andet er gæster i det fri. Her er antallet af besøgende, der deltager i eksempelvis historiske byvandringer og åbne udgravninger, steget markant.

- Det er klart, at vejret spiller ind – både på det ene og det andet, men vi oplever generelt en stigende interesse for at følge med i de arkæologiske udgravninger – ikke mindst i nærområderne. I år har vi også oprettet en speciel facebookside til opslag om arkæologi. Det lå tidligere på museets hovedside, Nordjyllands Historiske Museum, men vi kan se, at de mange arkæologiinteresserede er glade for specialsiden, forklarer museumsdirektør Lars Christian Nørbach og fortsætter:

Byvandringer en succes

- Antallet af historiske byvandringer med forskellige temaer – Aalborg under besættelsen, Aalborg i Middelalderen og Det glade Aalborg, eksempelvis – er eksploderet denne sommer, og interessen er fortsat langt ind i efteråret. Udover godt vejr er jeg også overbevist om, at muligheden for at købe billetter online har boostet salget. Vi kan blandt andet se, at så snart folk modtager et nyhedsbrev med information om nye arrangementer – og link til køb – så ryger billetterne. Tidligere skulle folk jo ind i museets butikker og købe billet, og det har sikkert bremset mange, vurderer Lars Nørbach.

Museet fortsætter med at udbyde tema-byvandringer i den kommende sæson, hvor man også vil udvide repertoiret. Allerede i år har man med stor succes tilbudt specielle byvandringer til børn – og sågar en koldkrigscykeltur, og der vil i 2019 være fokus på nye arrangementstyper.

Omsætning i butikker

Selv om det samlede besøgstal for Nordjyllands Historiske Museum ikke er steget i 2018, så kan en tilfreds museumsdirektør notere sig, at omsætningen pr. gæst er øget.

- Det er glædeligt at konstatere, at vores fokus på at tjene flere penge på såvel billetter som i museumsbutikkerne bærer frugt. I år har vi på Vikingecenter Fyrkat fået plads til flere varegrupper i en ny og større butik, og det kan ses på bundlinjen. Der ligger et uforløst potentiale i flere af vores butikker, og generelt skal museerne blive bedre til at tjene penge, konstaterer Lars Nørbach.

Første maj 2018 fik Nordjyllands Historiske Museum endnu et selvbetjent udstillingssted, nemlig Hals Museum, som nu er åbent året rundt fra 9 morgen til 21.30 om aftenen. Der er fri entré, og allerede nu - efter otte måneder - kan museet notere en publikumsfremgang i forhold til tidligere.

- Det er gået fint. Folk har taget godt imod de nye udstillinger, den automatisk åbne- og lukkefunktion kører, og gæsterne behandler – som forventet - stedet pænt, selv om der ikke er en museumsvært. Når ordningen har kørt lidt længere tid, vil vi evaluere yderligere og kigge dybere i besøgstal og -tider, siger Lars Nørbach.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...