I BYEN: Nogle få af de mange brugere sorterer ikke affaldet på den korrekte måde, og det giver problemer

Vi skal alle sortere vores affald, og det gælder også, når vi besøger de mange genbrugspladser. Det er AVV, der står for genbrugspladserne, og firmaet ejes af Hjørring og Brønderslev kommuner i fællesskab. Der er i alt 18 genbrugspladser i de to kommuner.

Genbrugspladsen i Asaa er ubemandet, og det har den været siden april 2015. Den har lange og brugervenlige åbningstider. Man kan således komme af med sit affald alle dage mellem kl. 10 og kl. 18. Det er populært, men heller ikke helt uproblematisk.

- Vi har desværre på det seneste set eksempler på, at folk ikke sorterer deres affald, når de besøger genbrugspladsen, fortæller byrådsmedlem Hildo Rasmussen.

Han sidder i bestyrelsen for AVV som den ene af Brønderslev Kommunes to medlemmer.

- Forleden var der puttet en masse plastik i containeren til papir. Det var der en borger, der opdagede og ringede til mig. Jeg tog straks til genbrugspladsen, og sammen fik vi fjernet plastikken. Hvis vi ikke bliver bedre til at sortere, risikerer vi, at vores herlige genbrugsplads bliver bemandet, og så kan den kun holde åbent i nogle få timer om ugen.

Heri er Thomas Thomsen helt enig. Han er afdelingsleder i AVV med ansvar for genbrugspladserne.

- Når folk ikke benytter de rigtige containere, kan affaldet ikke genanvendes, og så giver det os en yderligere udgift. Hvis man f.eks. i containeren til beton og brokker putter toiletter eller spejle, så skal det afleveres til deponi, og så koster det 900 kroner pr ton mod ellers 100. Der er altså økonomi i det, men også spild af ressourcer, siger Thomas Thomsen.

Formanden for borgerforeningen, Thomas Nymann Geller er også ked af udsigten til en indskrænkning af åbningstiderne på genbrugspladsen.

- Det vil være uheldigt for byen. Så er jeg også bange for, at der vil komme mere affald i naturen, når man ikke bare kan aflevere det på genbrugspladsen, siger han.

Der er installeret videoovervågning på pladsen, og det vil man muligvis til at benytte sig af.

- Vi skal måske til at kigge videooptagelserne igennem for at finde dem, der ikke sorterer. Så kunne vi give dem et telefonopkald med henstilling om, at de fremover sorterer bedre. Vi har gjort, hvad vi kan for at markere tydeligt på hver container, hvilken slags affald der må puttes i. Det burde være til at finde ud af, men det er åbenbart ikke alle, der kan. Om det er dovenskab eller hvad, ved jeg ikke, men vi skal have løst problemet, fastslår Thomas Thomsen.

- Vi har en dejlig genbrugsplads, hvor der er åbent hver dag kl. 10-18. Sådan skal det gerne blive ved med at være. Hvis pladsen skal være bemandet, vil der højst være mandskab til at åbne nogle få timer lørdag formiddag og måske onsdag eftermiddag. Det må ikke ske, for vi må kunne finde ud af at bruge pladsen på en ordentlig måde, slutter Hildo Rasmussen med en bøn om, at brugerne bliver lidt bedre til at sortere affaldet.

Genbrugspladsen i Asaa har årligt et besøgstal på 15.000.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...