Det halter med arbejdsmiljøet for unge fritidsjobbere – også i blandt andet Gandrup, Ulsted, Hals og Asaa

HALS: Jobpatruljen i Nordjylland er atter i sving i bestræbelserne på at sikre arbejdsmiljøet for unge fritidsjobbere i sommerlandet. Mandag besøgte patruljens aktivister 137 arbejdspladser - blandt andet i Gandrup, Ulsted, Hals og Asaa.

Mange steder var der styr på de unges arbejdsmiljø og rettigheder, men i hele 16 tilfælde må aktivisterne nu sende en sag til faglig opfølgning hos de lokale afdelinger af HK eller 3F. Et enkelt tilfælde var så grelt, at det formentlig ender med en politianmeldelse.

- Vi synes, 16 sager er mange. Så det er klart noget, der gør indtryk, siger Anne Sofie Juul Vejrum, der er jobpatruljekoordinator i Nordjylland. Hun beretter, at der blandt de lokale sager, aktivisterne nu sender til faglig opfølgning, er tale om forskelligartede overtrædelser.

Blandt andre har patruljen mødt en 17-årig pige, der har fået rygsmerter af at stå ved kassen gennem længere tid. Hun har måttet gå til fysioterapeut for egen regning. Samme ansatte har også overbelastet et håndled, og hun oplever endvidere, at de øvrige ansatte taler grimt til hende. Og selv om hun har givet chefen besked, er der ikke reageret på dette.

Et andet eksempel er en ung under 18 år, der udskænker alkohol, uden at der er en voksen ansat til stede. Desuden er man stødt på seks unge, som ikke har pauser, ligesom der i tre tilfælde ikke er skrevet ansættelseskontrakter. I et enkelt tilfælde er der indgivet rapport om en ansat, der skubber og trækker for mange fyldte mælkekasser samt om en ansat, som ikke er blevet instrueret i tunge løft. Endelig er der unge fritidsjobbere, som selv skal finde afløsere i tilfælde af sygdom.

- Sagen om den unge, der udskænker alkohol, er en klar overtrædelse af restaurationsloven. Så den ender vi nok med at politianmelde, siger Anne Sofie Juul Vejrum.

Ifølge koordinatoren blev der generelt taget godt imod Jobpatruljen på de 137 arbejdspladser. Hun slår dog samtidig fast, at der er en tendens til, at de unge kan være nervøse for at fortælle om forholdene på deres arbejdsplads. Og det bekymrer:

- Det er ærgerligt, hvis det er et udtryk for, at forholdene ikke er i orden. For mange af de unge er sommerferiejobbet måske deres første rigtige job. Det skulle gerne være en god oplevelse, der ruster dem til mange års fremtid på arbejdsmarkedet, siger Anne Sofie Juul Vejrum.

Jobpatruljen kan i år markere sit 40-års jubilæum.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...