I BYEN: Dronninglund Skole tog afsked med eleverne i 9. og 10. klasserne

DRONNINGLUND: Det har været et specielt skoleår, men dimissionsfesten på Dronninglund Skole i sidste uge mindede dog på mange måder om tidligere tiders fester. Ganske vist var der lidt mere afstand mellem deltagerne, og ganske vist havde man opdelt festen i to afdelinger for hver af de to årgange, men på trods af restriktionerne var det alligevel lykkedes skolen at finde en måde, så man kunne sige farvel til eleverne på en ordentlig måde.

- Vi er kun halvt så mange, men vi fylder tre gange så meget, sagde skoleleder Steen Jensen i sin velkomst.

Der blev ikke sunget sange, men en dimissionstale fik de. Den stod skoleleder Claus Jørgensen for.

- I er en årgang, der vil blive skrevet historiebøger om, for I er den årgang, der ikke kom til de afsluttende prøver på grund af en virus, sagde han og tog herefter i talen udgangspunkt i Dan Turells digt om hverdagen.

- Der er noget helt fundamentalt over hverdagen, selv om den let bliver alt for selvfølgelig. Stille vækkeuret, stå op spise morgenmad, gå i bad, tage i skole, være sammen med vennerne, spille lidt computer, måske lave lidt lektier, spise aftensmad, måske spille lidt computer igen, børste tænder, stille vækkeuret og gå i seng. I kan selv fortsætte listen. Efter godt to måneders onlineundervisning, hvor I har været derhjemme, har det vist sig, at hverdagen med skole, sport og samvær med andre har fået en kæmpe betydning. Det passer, når Dan Turell siger, at vi holder stinkende meget af hverdagen, og det er stærke ord om noget, der før coronaen føltes som noget selvfølgeligt og kedeligt i vores liv. Normalt har vi jo travlt med hele tiden at kigge frem mod det næste og ønske os noget andet og større og mere perfekt. Jeg er overbevist om, at I under nedlukningen af skolen og samfundet har savnet bare det at få det almindelige og hverdagsagtige liv tilbage, sagde Claus Jørgensen i sin tale til 9. klasserne.

En time senere var det så eleverne i 10. klasse og deres forældre, der skulle tages afsked med. Igen måtte Claus Jørgensen på talerstolen, og her var det Søren Kierkegaards berømte ord om, at livet må forstås baglæns, men leves forlæns, han tog udgangspunkt i.

- Man er nødt til at leve livet, mens det sker, og man kan ikke kan planlægge sit liv på forhånd. Planlægning er selvfølgelig vigtig, men man må ikke glemme at leve i nuet. Ofte handler vores tanker og tale om enten fortiden eller fremtiden eller et helt andet sted end der, hvor vi er lige nu rent fysisk. Eller vi snakker om den fremtid, vi glæder os til eller måske bekymrer os for. For 11 år siden glædede I jer til at komme i skole, og nu glæder I jer til, at skolen er slut. I har helt sikkert gennem flere år glædet jer til sidste skoledag og også til denne dimissionseftermiddag. Måske er I også lidt bekymrede for, hvad fremtiden bringer jer. Lige nu er I her, og en ting er sikkert, dagen kommer ikke igen. Nyd denne dag med jeres kammerater, jeres lærere og forældre. Tænk over indholdet, og nyd samværet med dem, I er sammen med lige nu. Nyd den glæde, vi deler her i nuet. Når I lever i nuet, passer I på jer selv, I er nærværende og påvirker dermed livet her og nu, så I får den fremtid, I ønsker jer. Det er nemlig i nuet, fremtiden skabes. At passe på sig selv, leve i nuet og være nærværende kommer ikke af sig selv. Det kræver, at I beslutter jer for det, og at I øver jer, sagde skoleleder Claus Jørgensen til eleverne i 10. klasse ved dimissionsfesten i Dronninglund Hallerne.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...