HISTORIE: Træfiguren er dateret til at være fra omkring år 1340 og kan nu ses i våbenhuset i Dronninglund Kirke

Det er Museum for Forsyning og Bæredygtighed, der har udlånt den knap 700 år gamle træfigur til Dronninglund Kirke. Figuren forestiller en mandsperson iført kjortel og med krone som hovedbeklædning. Igennem tiden har fagpersoner gættet på, at figuren enten forestiller Kristus eller Kong Knud den Hellige. På ryggen af figuren sidder noget, der formentligt er resterne af en fattigkasse.

Dronninglund Kirke kontaktede museet for at høre om muligheden for, at figuren kunne udstilles i kirkens våbenhus. Museet var med på ideen, og efter en kort tur forbi Bevaringscenter Nord for at blive klargjort er figuren nu opsat i Dronninglund Kirke. Der er ikke sat slutdato på lånet.

- Museets holdning er, at den fysiske kulturarv skal være tilgængelig og synlig for så mange som muligt, og helst i et autentisk miljø. Derfor findes der ikke et bedre udstillingssted for figuren end Dronninglund Kirke, forklarer museumsinspektør Anders Kilgast Jensen fra Museum for Forsyning og Bæredygtighed.

Egetræsfiguren blev fundet i 1974 under markarbejde øst for Dronninglund Kirkegård. Proprietær Aksel Høyer, som fandt figuren, kontaktede straks det lokale Try Museum, hvorfra figuren blev sendt til Vendsyssel Historiske Museum, der dengang som nu har det arkæologiske ansvar for området. Efter et smut forbi Nationalmuseet kom den konserverede træfigur tilbage til Try Museum. Efter flere navneskift og fusioneringer er figuren i dag en registreret museumsgenstand hos Museum for Forsyning og Bæredygtighed, der er det statsanerkendte museum i Brønderslev Kommune.

Dronninglund Kirke er bygget et sted mellem år 1160 og 1200. Kirken blev ombygget omkring år 1500, og det kan være i den forbindelse, at træfiguren endte ude i marken. Med lånet er figuren nu tilbage i kirken.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...