Ulsted Mølle tager atter form

0
Ulsted Mølle tager atter form.
Når møllen er færdig vil rekonstruktionen have kostet 4,5 mio. kr.

I 2014 måtte Ulsted Mølle pilles ned som følge af råd. Nu er det historiske bygningsværk atter ved at tage form. Genopbygningen er i fuld gang, og konstruktionen af den 8-kantede møllekrop er efterhånden på plads. Nu venter beklædningen som monteres i løbet af efteråret.

– Vi skal have lukket møllen, inden det bliver vinter. Desuden skal toppen monteres, og så er første del af genopbygningen overstået, fortæller Jørgen Jørgensen fra Ulsted Møllelaug.

Det er møllebygger Michael Jensen, der udfører arbejdet. I de seneste mange måneder er møllen reetableret på værkstedet i Vig på Sjælland. Nyt træ kombineret med resterne af den eksisterende mølle er nøje hugget til, og møllen har allerede været samlet hos møllebyggeren. Siden er den skilt ad og transporteret i stumper til Ulsted.

Det er et omfattende arbejde, fastslår Michael Jensen.

– Vi lægger vægt på at bruge så meget af den gamle mølle som muligt. Møllen er ikke fredet, så vi må gerne bruge nye beslag og skruer. Men i store træk er den konstrueret efter gammel byggeskik. Det holder langt bedre, siger møllebyggeren.

Allerede i 2015 blev kælder og sokkel renoveret, og når møllen er genopført, har det kostet omkring 4,5 mio. kr.

Pengene kommer blandt andet fra diverse fonde med Sparekassen Vendsyssels Fond Ulsted som den absolut største bidragyder. Fonden har foreløbig doneret 1,6 mio. kr. til projektet.

Det lokale møllelav bidrager også med midler. 397 borgere og 31 virksomheder er medlemmer af lavet.

– Vores plan er, at møllen atter skal være fuldt funktionsdygtig. Det kræver yderligere midler, men i første omgang glæder vi os over, at møllen genrejses, siger Jørgen Jørgensen.

Del

Lukket for kommentarer

Denne webside benytter Cookies til at forbedre din oplevelse. Ved at bruge websiden accepterer du dette! Læs mere om dette

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close