Nyt liv i lodshuset

0
Grete Holch Skalkam med et billede fra barndommen på havnen i Hals. På fotoet fra midten af 60'erne ses hun med sin far, tidligere lods i Hals, Niels Skalkam. Foto: Allan Mortensen
Den gamle lodsbygning på havnen i Hals har fået nyt liv. Mens huset ikke længere opretter sin oprindelige funktion efter Danpilots samling af administrationen i Svendborg, så har lodseriet i et stykke tid stået ubenyttet hen. Men nu er “Lodsens Datter” rykket ind. Og det skal tages ganske bogstaveligt. Grete Holch Skalkam er nemlig datter af tidligere lods i Hals, Niels Skalkam. Hun har lejet en del af bygningen, hvorfra hun barsler med et maritimt oplevelsescenter for folk i alle aldre.

– Jeg var 6 år, da jeg sammen med min far kom hertil. Dengang var vores hus ikke bygget færdigt, så de første måneder boede vi i lodseriet. Gennem hele min opvækst kom jeg rigtig meget i bygningen og brugte i det hele taget en stor del af min tid på havnen i Hals, fortæller Grete Holch Skalkam.

– Da muligheden kom for at leje mig ind, var jeg ikke i tvivl. Jeg synes, stedet rummer så megen historie og sjæl, at det ikke bare skal gå i glemmebogen. Så nu forsøger jeg at skabe et sted, hvor det maritime er i centrum, og hvor gæsterne kan få en oplevelse ud over det sædvanlige, tilføjer Grete Holch Skalkam.

Hos “Lodsens Datter” er det blandt andet muligt at leje fiskestænger og grej. Og ifølge Grete er der fangstgaranti. Fanger man ikke en fisk i havnen, kan man således alligevel få friskfanget fisk med hjem fra den lokale kutter. Desuden tilbydes små sejlture i havnen møntet på især børnefamilierne, ligesom overnatninger i Gretes egen sejlbåd også indgår i rækken af tilbud.

– Og så er jeg jo selv en ivrig dyrker af såkaldt stand up paddling, beretter initiativtageren.

– Det foregår på et særligt board, hvor man med en åre bevæger sig rundt på vandet. Så jeg lejer også udstyr ud til denne sjove motionsform. Er man nybegynder, følger der naturligvis instruktion med, oplyser Grete.

Grete Holch Skalkam er i dag bosiddende i Hou. Hun har sagt farvel til en mangeårig tilværelse som sygeplejerske for helt at kunne hellige sig det nye oplevelsescenter.

– Min overordnede vision er at genskabe tilknytningen til havnen, fjorden og havet. Jeg synes, det er vigtigt, at især børn får en forståelse af de maritime betingelser. Naturligvis retter stedet sig i stor grad mod turister og lignende, men jeg vil også gerne have tag i de lokale. Da jeg var barn, var Hals en fiskerby. Det er den ikke længere, og verden er i det hele taget meget anderledes end dengang. Men byen er stadig omkranset af fjord og hav. Det er vigtigt at have en forståelse eller i det mindste en form for tilknytning til vandet – ikke mindst for de yngre generationer, som i dag er udsat for et utal af ydre påvirkninger. De nære ting bør i mine øjne styrkes, og jeg håber, stedet her kan bidrage til det.

“Lodsens Datter” slår dørene op 14. april.

Del

Lukket for kommentarer

Denne webside benytter Cookies til at forbedre din oplevelse. Ved at bruge websiden accepterer du dette! Læs mere om dette

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close