Nordjysk Fødevareoverskud arbejder bæredygtigt

0
Vi indsamler i gennemsnit 800 kg mad om dagen, og der er mange dage, hvor vi indsamler mere end 1 ton mad, fortæller Bente Schjødt, som stiftede organisationen i 2015. Arkivfoto: Jesper Thomasen
På Troensevej i Aalborg Øst ligger Nordjysk Fødevareoverskud. Siden februar 2015 har de hentet overskudsmad hos grossister, detailbutikker og bagere, og delt det ud til udsatte borgere i Aalborg

Når Nordjysk Fødevareoverskud kører sin kassevogn ud til grossister og detailbutikker, tager de det mad med, som ellers ville være endt i en affaldscontainer.

– Vi indsamler i gennemsnit 800 kg mad om dagen, og der er mange dage, hvor vi indsamler mere end 1 ton mad, fortæller Bente Schjødt, som stiftede organisationen i 2015.

Hun fortæller også, at de får alle typer af mad – både kød, brød, frugt og grønsager.

Det kræver hænder at indsamle og sortere de store mængder mad, og alle medarbejderne hos Nordjysk Fødevareoverskud arbejder frivilligt.

– Vi er en bruttogruppe på 25 frivillige, og de 10 kommer jævnligt og hjælper, men vi har også mange andre funktioner, siger Bente Schjødt og forklarer, at de blandt andet har en kunstner og en mediekonsulent tilknyttet, som ikke er med til at hente mad, men som løser opgaver inden for deres fagområde.

Det er dog ikke altid nemt at finde hænder nok til at hente den mad, som virksomhederne stiller til rådighed.

Bente Schjødt fortæller, at Bæredygtighedsprisen, som projektet modtog sidste år, ikke har givet flere frivillige, men hun er alligevel glad for, at de fik prisen sidste år.

– Vi er glade for den anerkendelse, som prisen er, siger hun og fortæller også, at den har en betydning, når de skal søge fonde om penge.

– Når vi sender ansøgninger ud til fonde, nævner vi, at vi har fået Bæredygtighedsprisen, så her betyder prisen også noget, siger hun.

Selvom der mangler frivillige, er det ikke noget problem at dele alt overskudsmaden ud, for der er modtagere nok.

– Vi har lavet et max på 50 modtagere om dagen, for at vi kan nå at blive færdige. Det har ikke været nødvendigt før, men det er det blevet, siger Bente Schjødt.

Samtidig opfordrer Nordjysk Fødevareoverskud deres kunder til, at hver husstand højest kommer en gang om ugen, fordi det giver plads til flere.

Ud over at være med til at stoppe madspild er den sociale bæredygtighed også en stor del af Nordjysk Fødevareoverskuds arbejde.

De deler det indsamlede overskudsmad ud til socialt udsatte borgere.

Alle modtagerne har på den ene eller den anden måde brug for en hjælpende hånd i hverdagen.

Nordjysk Fødevareoverskud arbejder også med at inddrage modtagerne, så de ikke bare kommer og henter mad.

– Vi forsøger at aktivere dem, der kommer her, for vi er ikke bare et sted, hvor man kommer og henter billig mad – vi har en holdning, til det vi gør. Det vil sige, at dem, der kommer her, skal forstå, at maden skal bruges, og de skal være lidt friske på at tage noget mad, som de måske ikke lige kender, så de hjælper os med at få brugt alt maden, siger Bente Schjødt

I fremtiden kommer Nordjysk Fødevareoverskud til at inddrage modtagerne endnu mere

– Vi har lige fået reserveret 180.000 kr. til et projekt, hvor vi aktiverer de modtagere, som kommer her, som frivillige, fortæller Bente Schjødt

I år deltager Nordjysk Fødevareoverskud ikke på Bæredygtighedsfestivalen med aktiviteter, som man kan besøge.

I stedet har de et tilbud til andre, der har et arrangement i løbet af ugen.

– Vi leverer gerne mad, hvis man laver en aktivitet til Bæredygtighedsfestivalen, hvor man skal bruge mad, siger Bente Schjødt, som er klar til at tage imod opkald fra interesserede arrangører.

Hvert år i forbindelse med Bæredygtighedsfestivalen uddeler Miljø- og Energiudvalget Aalborg Bæredygtighedspris.

Udvalget giver prisen til en organisation, en virksomhed eller en privatperson, som har gjort en ekstraordinær indsats for at gøre Aalborg mere bæredygtigt.

– Bæredygtighedsprisen er en simpel måde at sætte fokus på et fyrtårn inden for festivalens fokusområde, siger rådmand i Miljø- og Energiforvaltningen Lasse P. N. Olsen.

– Vi kan bruge prisen til at inspirere hinanden, for nogle af vinderne er eksempler på, at det ikke nødvendigvis er raketvidenskab at være bæredygtige. Det handler ikke om at gøre noget helt vildt, men om at gøre det rigtige, siger Lasse P. N. Olsen og henviser blandt andet til den gruppe piger fra Mou Skole, der vandt prisen i 2015 for deres indsats med at sprede viden om bæredygtighed.

I år er temaet for både prisen og festivalen “Grøn Vækst og Grønne Jobs,” og Miljø- og Energiudvalget har valgt seks nominerede:

• AVV’s Genbrugsbutik og værksted for reparation og upcycling

• SerEnergy

• Himmerland Boligforening

• Egholm Folkefarm

• Atlantic Leather – Tindskard APS

• Greenway-Denmark

Miljø- og Energiudvalget afslører vinderen på festivalens nye Grøn Scene på Honnørkajen onsdag 13. september kl. 15.

Del

Lukket for kommentarer

Denne webside benytter Cookies til at forbedre din oplevelse. Ved at bruge websiden accepterer du dette! Læs mere om dette

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close